Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

This Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material is designed strictly as per the latest syllabus and exam pattern.

Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

Question 1.
Classify the following words as positive, negative, and neutral:

  1. Confident, Proud, Egotistical
  2. Childish, Childlike, Young, Youthful
  3. Disabled, Retarded, Crippled, Handicapped
  4. Cheap, Frugal, Economical, Miserly
  5. Different, Unique, Peculiar
  6. Use, Exploit, Employ
  7. Selective, Meticulous, Picky
  8. Observe, Spy, Watch
  9. Curious, Inquisitive, Nosy
  10. Slender, Slim, Scrawny, Thin, Skinny
  11. Smell, Aroma, Stench, Fragrance
  12. Manic, Elated, Happy
  13. Decrepit, Old, Vintage
  14. Filled, Sated, Crammed
  15. Adolescent, Immature, Juvenile, Innocent
  16. Guest, Intruder, Visitor
  17. Wet, Moist, Soggy, Damp, Dank
  18. Riot, Protest, Rally
  19. Assertive, Determined, Stubborn, Pushy
  20. Shack, House, Home
  21. Inactive, Lazy, Relaxed
  22. Sarcastic, Funny, Good-humoured
  23. Discuss, Argue, Debate
  24. Store, Save, Hoard
  25. Prudent, Cowardly, Timid
  26. Notorious, Famous, Illustrious
  27. Unusual, Exceptional, Strange
  28. Laughable, Ludicrous Hilarious
  29. Dreamer, Inventor, Visionary
  30. Up-to-date, Newfangled, New

Answer:

Positive Neutral Negative
Confident Proud Egotistical
Childlike,

Youthful

Young Childish
Disabled Crippled, Retarded & Handicapped
Economical Cheap, Frugal, Miserly
Unique Different Peculiar
Employ Use Exploit
Meticulous Selective Picky
Observe Watch Spy
Inquisitive Curious Nosy
Slender, Slim Thin Scrawny, Skinny
Aroma,

Fragrance

Smell Stench
Elated Happy Maniac
Vintage Old Decrepit
Sated Filled Crammed
Innocent Adolescent, Juvenile Immature
Guest Visitor Intruder
Moist Wet, Damp Soggy, Dank
Rally Protest Riot
Assertive Determined Stubborn, Pushy
Home House Shack
Relaxed Inactive Lazy
Good-humoured Funny Sarcastic
Debate Discuss Argue
Save Store Hoard
Prudent Timid Cowardly
Illustrious Famous Notorious
Exceptional Unusual Strange
Hilarious Laughable Ludicrous
Visionary Inventor Dreamer
Up-to-date New Newfangled

Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

Question 2.
Read the following sentences and identify the word that most suits the context.

1. My uncle is quite rich but is extremely (economical/miserly) and does not help the needy.
Answer:
miserly

2. The employees were advised to (use/exploit) the funds prudently.
Answer:
use

3. The (smell/ aroma) from the dishes prepared by Jenny for Thanksgiving dinner was mouth-watering.
Answer:
aroma

4. The new employee has been warned to beware of Mr. Das, who is notorious for being (crafty/clever).
Answer:
crafty

5. It is difficult for students to concentrate on studies with all that (music/ noise) from the blaring loudspeakers.
Answer:
noise

6. Each child is (unique/peculiar) and is blessed with different skills and talents.
Answer:
unique

7. As a student pursuing research, Shaina is quite (nosy/inquisitive) when it comes to the latest scientific developments.
Answer:
inquisitive

8. People, prize the possession of (old/vintage) cars and take pride in their display.
Answer:
vintage

9. The doctors shall (observe/watch) Sam for 24 hours before giving him a discharge from the hospital.
Answer:
observe

10. The Government has rightfully provided for reservation in job and educational opportunities for the (disabled/crippled)
Answer:
disabled

11. The army captain was awarded Param Vir Chakra (posthumously/ after death)
Answer:
posthumously

12. His parents were (adamant/stubborn) about not sending their son for a two-day trip.
Answer:
adamant

Question 3.
In the following questions choose the word which best expresses the meaning of the given word:- [SYNONYMS]

1. Abhor
(a) Detest
(b) Dislike
(e) Disapprove
(d) Distaste
Answer:
(a) Detest

2. Consequence
(a) Sequel
(b) Significance
(c) Repercussion
(d) Relevance
Answer:
(c) Repercussion

3. Palatial
(a) Main
(b) Grand
(c) Striking
(d) Major
Answer:
(b) Grand

4. Attack
(a) Fight
(b) Scuffle
(c) Assault
(d) Damage
Answer:
(c) Assault

5. Cacophony
(a) Sound
(b) Volume
(c) Voice
(d) Disagreeable Noise
Answer:
(d) Disagreeable Noise

6. Illicit
(a) Illegal
(b) Hidden
(c) Latent
(d) Implied
Answer:
(a) Illegal

7. Audacious
(a) Courageous
(b) Defiant
(c) Confident
(d) Strong
Answer:
(b) Defiant

8. Amiable
(a) Charming
(b) Pleasant
(c) Agreeable
(d) Belittle
Answer:
(a) Charming

9. Callous
(a) Careless
(b) casual
(c) Rude
(d) Insensitive
Answer:
(d) Insensitive

10. Crafty
(a) Clever
(b) Cunning
(c) Smart
(d) Wise
Answer:
(b) Cunning

11. Devious
(а) Crooked
(b) Impolite
(c) Cold
(d) Wild
Answer:
(а) Crooked

12. Gratification
(a) Gratitude
(b) Thankful
(c) Pleasure
(d) Satisfaction
Answer:
(d) Satisfaction

13. Fallacious
(a) Broken
(b) Deceptive
(c) Wrong
(d) Defective
Answer:
(b) Deceptive

14. Salutary
(a) Respectful
(b) Harmful
(c) Beneficial
(d) Renowned
Answer:
(c) Beneficial

15. Prodigal
(a) Wise
(b) Kind
(c) Generous
(d) Prudent
Answer:
(c) Generous

16. Reiterate
(a) Repeal
(b) Review
(c) Select
(d) Remind
Answer:
(a) Repeal

17. Transient
(a) New
(b) Temporary
(c) Transparent
(d) Steady
Answer:
(b) Temporary

18. Reticence
(a) Reservation
(b) Quiet
(c) Reluctant
(d) Disagreement
Answer:
(a) Reservation

19. Obliterate
(a) Remove
(b) Destroy
(e) Obsolete
(d) Wipe
Answer:
(b) Destroy

20. Assiduous
(a) Industrious
(b) Willing
(c) Brilliant
(d) Intelligent
Answer:
(a) Industrious

21. Chaotic
(a) Neat
(b) Organised
(c) Messy
(d) Orderly
Answer:
(c) Messy

22. Fervor
(a) Careless
(b) Passion
(c) Weak
(d) Shallow
Answer:
(b) Passion

23. Liberal
(a) Leave
(b) Restricted
(c) Freedom
(d) Lenient
Answer:
(d) Lenient

24. Perpetuate
(a) Preserve
(b) Finish
(c) Diffuse
(d) Discontinue
Answer:
(a) Preserve

25. Emanate
(a) Renowned
(b) Distinguished
(c) Radiate
(d) Induce
Answer:
(c) Radiate

26. Premonition
(a) Presumption
(b) Promotion
(c) Omen
(d) Guess
Answer:
(c) Omen

27. Quarantine
(a) A type of medicine
(b) Isolate
(c) Statistical unit
(d) Accompany
Answer:
(b) Isolate

28. Novice
(a) Professional
(b) Trainer
(c) Beginner
(d) Experienced
Answer:
(c) Beginner

29. Predisposition
(a) Disposable
(b) Bias
(c) Fair
(d) Behaviour
Answer:
(b) Bias

30. Impromptu
(a) Accidental
(b) Planned
(c) Spontaneous
(d) Quick
Answer:
(c) Spontaneous

31. Juvenile
(a) Adolescent
(b) Strange
(c) Elderly
(d) Responsible
Answer:
(a) Adolescent

32. Squalor
(a) Tidy
(b) Croup
(c) Noise
(d) Filth
Answer:
(d) Filth

33. Insinuate
(a) Apply
(b) Provoke
(c) Accuse
(d) Relieve
Answer:
(c) Accuse

34. Alleviate
(a) Raise
(b) Lighten
(c) Level
(d) Promote
Answer:
(b) Lighten

35. Explicit
(a) Understood
(b) Unclear
(c) General
(d) Specific
Answer:
(d) Specific

36. Purloin
(a) Cloth
(b) Steal
(e) Forgive
(d) Hold
Answer:
(b) Steal

37. Frivolous
(a) Important
(b) Significant
(c) Funny
(d) Trivial
Answer:
(d) Trivial

38. Aristocratic
(a) Despotic
(b) Cruel
(c) Nobel
(d) Generous
Answer:
(c) Nobel

39. Feign
(a) Bluff
(b) Show
(c) Concede
(d) Display
Answer:
(a) Bluff

40. Nimble
(a) Chew
(b) Eat
(c) Swift
(d) Numb
Answer:
(c) Swift

41. Despot
(a) Tyrant
(b) Storage
(c) Hot meal
(d) Against
Answer:
(a) Tyrant

Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

Question 4.
Select a suitable Antonym for the word given in the question:

1. Accord
(a) Agreement
(b) Understanding
(c) Disagreement
(d) Pact
Answer:
(c) Disagreement

2. Censure
(a) Praise
(b) Criticise
(c) Condemn
(d) Conceal
Answer:
(a) Praise

3. Fickle
(a) Unsteady
(b) Constant
(c) Fluctuate
(d) Waver
Answer:
(b) Constant

4. Gallant
(a) Brave
(b) Courageous
(c) Coward
(d) Small
Answer:
(c) Coward

5. Haughty
(a) Proud
(b) Humble
(c) Docile
(d) Meek
Answer:
(b) Humble

6. Tedious
(a) Simple
(b) Tiring
(c) Cumbersome
(d) Difficult
Answer:
(a) Simple

7. Affluent
(a) Fluent
(b) Rich
(c) Elite
(d) Poor
Answer:
(d) Poor

8. Disparage
(a) Defame
(b) Discourage
(c) Eulogize
(d) Belittle
Answer:
(c) Eulogize

9. Flamboyant
(a) Loud
(b) Dull
(c) Pompous
(d) Grand
Answer:
(b) Dull

10. Myriad
(a) Many
(b) Disease
(c) Dramatic
(d) Confusion
Answer:
(a) Many

11. Imperative
(a) Necessary
(b) Optional
(c) Compulsory
(d) Important
Answer:
(b) Optional

12. Legible
(a) Illegal
(b) Illegible
(c) Readable
(d) Coherent
Answer:
(b) Illegible

13. Notorious
(a) Disciplined
(b) Infamous
(c) Reputed
(d) Unknown
Answer:
(c) Reputed

14. Morbid
(a) Gloomy
(b) Unhealthy
(c) Unfit
(d) Healthy
Answer:
(d) Healthy

15. Rampant
(a) Widespread
(b) Scattered
(c) Checked
(d) Popular
Answer:
(c) Checked

16. Malign
(a) Dirty
(b) Praise
(c) Malice
(d) Inappropriate
Answer:
(b) Praise

17. Languid
(a) Energetic
(b) Dull
(c) Slow
(d) Slender
Answer:
(a) Energetic

18. Vulgar
(a) Cheap
(b) Coarse
(c) Civilised
(d) Crude
Answer:
(c) Civilised

19. Wearisome
(a) Tiring
(b) Refreshing
(c) Cumbersome
(d) Difficult
Answer:
(b) Refreshing

20. Censure
(a) Praise
(b) Criticise
(c) Stop
(d) Limit
Answer:
(a) Praise

21. Merry
(a) Enjoy
(b) Happy
(c) Mirthless
(d) Joyful
Answer:
(c) Mirthless

22. Genuine
(a) Original
(b) Imitation
(c) Seal
(d) True
Answer:
(b) Imitation

23. Liberty
(a) Freedom
(b) Open
(c) Captivity
(d) Choice
Answer:
(c) Captivity

24. Prose
(a) Poetry
(b) Story
(c) Tale
(d) Composition
Answer:
(a) Poetry

25. Serious
(a) Sombre
(b) Quiet
(c) Critical
(d) Trivial
Answer:
(d) Trivial

26. Hasten
(a) Speedy
(b) Prompt
(c) Dawdle
(d) Quicken
Answer:
(c) Dawdle

27. Praise
(a) Appreciate
(b) Compliment
(c) Applaud
(d) Criticism
Answer:
(d) Criticism

28. Transitory
(a) Permanent
(b) Temporary
(c) Short term
(d) Casual
Answer:
(a) Permanent

29. Within
(a) Inside
(b) Deep
(c) Without
(d) Outside
Answer:
(c) Without

30. Guardian
(a) Teacher
(b) Parent
(c) Elder
(d) Ward
Answer:
(d) Ward

31. Wax
(a) Candle
(b) Increase
(c) Bother
(d) Wane
Answer:
(d) Wane

32. Advance
(a) Loan
(b) Retreat
(c) Approach
(d) Deposit
Answer:
(b) Retreat

33. Lazy
(a) Laid-back
(b) Inactive
(c) Industrious
(d) Careless
Answer:
(c) Industrious

34. Turbulent
(a) Violent
(b) Calm
(c) Disturbed
(d) Alarming
Answer:
(b) Calm

35. Cheap
(a) Economical
(b) Valueless
(c) Dear
(d) Inexpensive
Answer:
(c) Dear

36. Accidental
(а) Chance
(b) Natural
(c) Unplanned
(d) Intentional
Answer:
(d) Intentional

37. Opaque
(а) Dark
(b) Unclear
(c) Visible
(d) Transparent
Answer:
(d) Transparent

38. Heavy
(a) Slim
(b) Thick
(c) Thin
(d) Light
Answer:
(d) Light

39. Domestic
(a) Homely
(b) Tame
(c) Wild
(d) Pet
Answer:
(c) Wild

40. Feeble
(a) Weak
(b) Sturdy
(c) Unfit
(d) Minor
Answer:
(b) Sturdy

Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

Question 5.
Make new words, combining the given root words:
‘Arch’; ‘Auto’; ‘Derm’; ‘Cracy’; ‘Biblo’; ‘Aer/o’; ‘Cide’; ‘Anthrop’; ‘Cent’; ‘Acri’; ‘Eu’; ‘Vor’; ‘Omni’; ‘Mal’; ‘Vince’; ‘Ambi’; ‘De’:
1. ____________ ology [Study of man]
Answer:
Anthrop

2. __________ thansia [To kill for good]
Answer:
Eu

3. Demo __________ [Rule of the people]
Answer:
Cracy

4. __________ bishop [Head of Church]
Answer:
Arch

5. ______________ enary [100 years anniversary]
Answer:
Cent

6. __________ atology [Study of the skin]
Answer:
Derm

7. _____________ graph [Persons own signature]
Answer:
Auto

8. ____________ phile [Lover of Books]
Answer:
Biblio

9. ___________ d [Bitter/Foul Smell]
Answer:
Acri

10. ____________ ial [Air related acts]
Answer:
Aer

11. Geno _________ [To kill the whole racej
Answer:
Cide

12. __________ acious [Greedy]
Answer:
Vor

13. ______________ throne [remove from throne]
Answer:
De

14. ____________ matic [working by Itself]
Answer:
Auto

15. __________ vorous [eating all kinds of food]
Answer:
Omni

16. ___________ dextrous [use both hands well]
Answer:
Ambi

17. Con _________ [persuade a person]
Answer:
Vince

18. _________ evolent [wishing bad things on 01
Answer:
Mal

19. Per _________ [fraction of hundred]
Answer:
Cent and

20. ____________ guity [double meaning]
Answer:
Ambi

Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

Question 6.
Complete the following sentences by using the appropriate form of the word given in the bracket. (Add a prefix or a suffix)
1. Sachin and Dhoni’s _________ helped India in building up a big score against Australia, in the match (partner)
Answer:
partnership

2. The board of directors met to __________ the decision before implementing the same, (consider)
Answer:
reconsider

3. He was muttering incoherently in a ______________ state (conscious)
Answer:
semi-conscious

4. We have not been able to contact him ever since his phone __________ (connect)
Answer:
disconnected

5. No organization can accomplish its target with such a ______________ team, (functional)
Answer:
dysfunctional

6. It was strange to see him act in such a _________ way (child)
Answer:
childish

7. There were only a ________________ of people at Sam’s party (hand)
Answer:
handful

8. The doctor said that this medicine is the most ___________ for treating cold, (effect)
Answer:
effective

9. The company decided to issue ____________ debentures to raise funds for the project, (convert)
Answer:
convertible

10. The _____________ activity that goes on in the village has attracted a number of inquisitive tourists, (natural)
Answer:
supernatural

11. The child is _____________ and must be trained to channelize his energy to productive activities, (active)
Answer:
hyperactive

12. Her ___________ hair and disheveled appearance were telling the story of her rough journey, (kempt)
Answer:
unkempt

13. The road to the temple was quite narrow, so the administration decided to ____________ it. (wide)
Answer:
widen

14. The children were punished for __________ with the new teacher, (be-have)
Answer:
misbehaving

15. The police tried to nab the __________ elements responsible for rioting and arsoning. (social)
Answer:
antisocial

Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

Question 7.
Each sentence given below contains an incomplete phrasal verb. Complete the expression by supplying a suitable preposition or adverb particle. Choose your answer from the options given in the brackets.
1. The entire discussion boils ____________ to this, that the team must work in a coordinated manner for achieving targets (up/down/above)
Answer:
down

2. The meeting was called ____________ owing to emergency in the factory. (off/up/about)
Answer:
off

3. Sandy has taken ________________ his father (over/after/up)
Answer:
after

4. Angie ran _________________ Simona, on her way to the bank after 15 years, when they had parted on their graduation party (out/over/into)
Answer:
into

5. The tourists trapped in the cave, were asked by the police to hang ____________, till the rescue team came (over/about/on)
Answer:
on

6. Dorothy had to look ___________ plenty of books in the library, for her research work (after/over/up)
Answer:
up

7. She broke ____________ in front of everybody as she had grown weak on account of her struggle, (down/up/in)
Answer:
down

8. More people came for the party, than were expected and we ran _______________ of food, (with/away/out)
Answer:
out

9. I know that his incessant chatter exasperates you but you will have to bear ______________ him for another day. (with/down/up)
Answer:
with

10. Everybody thought that seminar would not be worthwhile but it turned ____________ to be quite interesting and useful, (up/after/out)
Answer:
out

Question 8.
Form collocations for the given words
1. Leaves _______________
Answer:
rustle

2. Cash ______________
Answer:
flow

3. Profit _____________
Answer:
margin

4. __________ fever
Answer:
High

5. Read __________
Answer:
thoroughly

6. Service ____________
Answer:
tax/charge

7. ______________ a meeting
Answer:
Chair

8. Burst into ___________
Answer:
tears

9. ______________ The ice
Answer:
Break

10. _____________ criteria
Answer:
Meet

11. Price _____________
Answer:
tag

12. Time ______________
Answer:
management

13. Opinion ______________
Answer:
poll

14. __________ exchange
Answer:
Stock/Foreign

15. ______________ reduction
Answer:
Cost

16. Brand __________
Answer:
name/loyalty

17. Human _________________
Answer:
resource

18. ____________ route
Answer:
Trade

19. Burning ______________
Answer:
sensation

20. interest _____________
Answer:
rates

21. Progress ___________
Answer:
report

22. ___________ a new product
Answer:
Launch

23. ___________ a deal
Answer:
Close

24. Option ______________
Answer:
Stock

25. __________ voyage
Answer:
Maiden

26. ____________ destruction
Answer:
Mass

27. _______________ support
Answer:
Strong

28. Keep ____________
Answer:
quiet/calm

29. ____________ money
Answer:
Make/Black

30. _____________ time
Answer:
Free/Pass

31. __________ sense
Answer:
Common

32. ____________ drinker
Answer:
Heavy

33. ____________ sleep
Answer:
Deep

34. _____________ analysis
Answer:
Critical

35. False ________________
Answer:
Statement/pretense

36. ______________ turnover
Answer:
Annual

37. Counterfeit _____________
Answer:
money

38. _____________ the news
Answer:
Break

39. ___________ exercise
Answer:
Regular &

40. _______________ sympathy
Answer:
Have

Vocabulary – BCR CA Foundation Study Material

Question 9.
Select the correct meaning of the idioms/phrases given below:

1. Storm in a teacup
(a) Crave for something
(b) Drink tea after
(c) Get into quarrels
(d) Make a big issue out of a small thing
Answer:
(d) Make a big issue out of a small thing

2. Black sheep
(a) Different color skin
(b) A racial remark
(c) The odd one in the family
(d) To be like someone else
Answer:
(c) The odd one in the family

3. A far cry
(a) Very different
(b) Shout loudly
(c) To break the silence
(d) To cry for help
Answer:
(a) Very different

4. Shoot the breeze
(a) Being focused
(b) To spend time talking about unimportant things
(c) To waste effort
(d) To try something difficult
Answer:
(b) To spend time talking about unimportant things

5. A trip to the Sun
(a) Something that is easy
(b) Going for a long trip
(c) Something which is very unlikely
(d) Difficult task
Answer:
(c) Something which is very unlikely

6. Tip of the iceberg
(a) Small noticeable part of a huge problem
(b) Big issue
(c) Make a big issue out of a small one
(d) To exaggerate
Answer:
(a) Small noticeable part of a huge problem

7. At the drop of a hat
(a) Immediately
(b) To miss an opportunity
(c) To be careless
(d) To be fashionable
Answer:
(a) Immediately

8. Lion’s share
(a) Huge portion of meat
(b) A major part
(c) Partnership
(d) A difficult task
Answer:
(b) A major part

9. A bolt from the blue
(a) Heavy rains & lightning
(b) A significant impact
(c) An unexpected disaster
(d) To be gloomy/sad
Answer:
(c) An unexpected disaster

10. A whole nine yards
(a) A unit of measurement
(b) Far off place
(c) Difficult journey
(d) All of it, everything that possible
Answer:
(d) All of it, everything that possible

11. Devil’s advocate
(a) One who presents a counterargument
(b) Defend someone
(c) To represent a criminal
(d) To behave unethically
Answer:
(a) One who presents a counterargument

12. Wild goose chase
(a) Hopeless & fruitless pursuit
(b) To chase wild birds
(c) Performing a difficult task
(d) Doing, something unique
Answer:
(a) Hopeless & fruitless pursuit

13. Beard the lion in his den
(a) fight with someone stronger.
(b) challenge someone in his own area
(c) hurt someone deeply
(d) to play with someone
Answer:
(b) challenge someone in his own area

14. In the bag
(a) a secret information
(b) keeping something safe
(c) taking away something
(d) the situation when success is sure
Answer:
(d) the situation when success is sure

15. Live in an ivory tower
(a) to live in a palace
(b) living in one’s own dreams
(c) living a lifestyle that keeps one from real-world problems.
(d) living abroad.
Answer:
(c) living a lifestyle that keeps one from real-world problems.

16. Lump in your throat
(a) a tight feeling in the throat because of overwhelming emotions
(b) an out-growth in the throat
(c) difficulty to swallow’
(d) a type of disease
Answer:
(a) a tight feeling in the throat because of overwhelming emotions

17. Close to home
(a) a nearby place
(b) proximate
(c) confidential
(d) true and therefore un-comfortable
Answer:
(d) true and therefore un-comfortable

18. Works like a charm
(a) to do magic
(b) has the desired effect
(c) to trick someone
(d) to be pleasing
Answer:
(b) has the desired effect

19. Get ducks in a row
(a) getting things well organized
(b) getting lucky
(c) performing a challenging task
(d) training strictly
Answer:
(a) getting things well organized

20. Get the ax
(a) getting hurt
(b) doing something difficult
(c) lose one’s job
(d) to set out to kill someone
Answer:
(c) lose one’s job

21. Keep a stiff upper lip
(a) having bad expression
(b) not to show one’s emotions
(c) being rude
(d) being shy & introvert
Answer:
(b) not to show one’s emotions

22. cook someone’s goose
(a) invite someone for dinner
(b) doing a difficult task
(c) spoil someone else’s chances of success
(d) help someone
Answer:
(c) spoil someone else’s chances of success

23. Place in the sun
(a) difficult place
(b) impossible task
(c) position of favor or advantage
(d) top-level management
Answer:
(c) position of favor or advantage

24. Hit the road running
(a) start performing immediately
(b) meet with an accident
(c) to run away
(d) to travel
Answer:
(a) start performing immediately

25. Bee in one’s bonnet
(a) to be in a difficult situation
(b) to have an advantage
(c) carry an idea that constantly occupies one’s thoughts
(d) to put in a lot of efforts
Answer:
(c) carry an idea that constantly occupies one’s thoughts

26. Lick one’s wounds
(a) to heal someone
(b) to offer sympathy
(c) to accept defeat & give up
(d) retire to recover confidence after defeat
Answer:
(d) retire to recover confidence after defeat

27. Gift of gab
(a) a powerful skill
(b) speaking fluently
(c) a rated strength
(d) a blessing
Answer:
(b) speaking fluently

28. To take French leave
(a) to go for a holiday to France
(b) to leave uninformed
(c) to take something secretly
(d) to go away quickly
Answer:
(b) to leave uninformed

29. Other fish to fry
(a) other important works to do
(b) multiple employments
(c) many customers to deal
(d) many dishes to cook
Answer:
(a) other important works to do

30. Go bananas
(a) to buy fruits
(b) to go for a trip
(c) to go crazy out of emotions
(d) to get a prize
Answer:
(c) to go crazy out of emotions

Question 10.
Give one-word substitutes for the following sentences :
1. A person residing in a country of which he is not a citizen.
Answer:
Alicn

2. A member of the middle class,
Answer:
Bourgeois

3. People living in the same age.
Answer:
Contemporary

4. A letter claimed by nobody.
Answer:
Dead letter

5. To root out a disease or evil.
Answer:
Eradicate

6. One who believes in fate.
Answer:
Fatalist

7. A post for which no salary is paid.
Answer:
Honorary

8. That which cannot be altered or withdrawn.
Answer:
Irrevocable

9. A shady fertile place in the desert.
Answer:
Oasis

10. Stories that build morale.
Answer:
Parables

11. A person who collects postage stamps
Answer:
Philatelist

12. A place where Government records are kept
Answer:
Archives

13. A remedy for all diseases
Answer:
Panacea

14. One who hates mankind
Answer:
Misanthrope

15. A person working for money only
Answer:
Mercenary

16. One who looks after a museum
Answer:
Curator

17. One who cannot be corrected
Answer:
Incorrigible

Leave a Comment

Your email address will not be published.