Strategic Implementation & Control – Financial and Strategic Management MCQ

Students should practice Strategic Implementation & Control – CS Executive Financial and Strategic Management MCQ Questions with Answers based on the latest syllabus.

Strategic Implementation & Control – Financial and Strategic Management MCQ

Question 1.
___refers to the process of conducting research on a company and its operating environment to formulate a strategy.
(A) SWOT analysis
(B) Strategic implementation
(C) Strategic analysis
(D) Strategic turnaround
Answer:
(C) Strategic analysis

Question 2.
___is a process through which a strategy is put into action.
(A) Strategic analysis
(B) Strategy implementation
(C) SWOT analysis
(D) Strategic turnaround
Answer:
(B) Strategy implementation

Question 3.
Strategic implementation is
(A) Concerned with translating a strategic decision into action.
(B) Crafting a combination of strategies and picking out the best one.
(C) Primarily an intellectual process.
(D) Considered easier and less time-consuming.
Answer:
(A) Concerned with translating a strategic decision into action.

Question 4.
The critical 7 S model was developed and created by a reputed consulting firm:
(A) Mckinsey
(B) Bain & Co
(C) A. T. Kearney
(D) Accenture
Answer:
(A) Mckinsey

Question 5.
___ focuses on whether the strategy is being implemented as planned and the results produced are those intended.
(A) Strategic analysis
(B) Strategic control
(C) Strategy formulation
(D) Strategy implementation
Answer:
(B) Strategic control

Question 6.
Which of the following is NOT one ‘S’ as per McKinsey 7-S framework?
(A) Structure
(B) Shared values
(C) Staff
(D) Shared plan
Answer:
(D) Shared plan

Question 7.
___means crafting a combination of strategies and picking out the best one to achieve the organizational goals and objectives and thereby reaching the vision of the organization.
(A) Strategy implementation
(B) Strategic analysis
(C) Strategy formulation
(D) Strategic management
Answer:
(C) Strategy formulation

Question 8.
The way the organization is structured and who reports to whom
(A) Strategy
(B) Structure
(C) Staff
(D) System
Answer:
(B) Structure

Question 9.
Strategy implementation focuses on –
(A) Efficiency
(B) Co-ordination
(C) Crafting of strategies
(D) Supporting factors
Answer:
(A) Efficiency

Question 10.
The plan devised to maintain and build competitive advantage over the competition –
(A) Strategy
(B) Style
(C) Skills
(D) Systems
Answer:
(A) Strategy

Question 11.
Which of the following is NOT included in McKinsey 7 S framework?
(A) Strategy
(B) Structure
(C) System
(D) Safety
Answer:
(D) Safety

Question 12.
Strategy formulation is primarily__
(A) An operational process
(B) An intellectual process
(C) Profit making activity
(D) Activity undertaken to fulfill needs
Answer:
(B) An intellectual process

Question 13.
McKinsey’s 7-S framework helps analyze organizations and improve their effectiveness. The seven elements to be coordinated are: shared values, structure, systems, style, and what?
(A) Strategy, service levels, and specialization
(B) Strategy, staff, and skills
(C) Service levels, stock, and staff
(D) Specialization, skills, and standards
Answer:
(B) Strategy, staff, and skills

Question 14.
What does SBU stand for?
(A) Significant business undertaking
(B) Special bureaucratic use
(C) Standard business usage
(D) Strategic business unit
Answer:
(D) Strategic business unit

Question 15.
Strategy formulation requires –
(A) Conceptual intuitive and analytical skills.
(B) Motivation and leadership skills.
(C) An operational process.
(D) None of the above
Answer:
(A) Conceptual intuitive and analytical skills.

Question 16.
Maria is the Marketing Manager for Wholefoods Ltd. She is working on the firm’s marketing plan. Her forecasts show that, if they carry on as they have been doing, they are likely to miss their sales revenue targets by ₹ 5,00,000. She needs some new ideas. What kind of analysis has Maria undertaken?
(A) PRESTCOM analysis
(B) SWOT analysis
(C) Strategic gap analysis
(D) Ratio analysis
Answer:
(C) Strategic gap analysis

Question 17.
Which of the following is Hard ‘S’ as per McKinsey Model?
(A) Style
(B) Strategy
(C) Staff
(D) Skills
Answer:
(B) Strategy

Question 18.
Which of the following is the correct statement?
(A) Primarily, strategy formulation is an operational process and strategy implementation is an intellectual process.
(B) An organization’s culture is always an obstacle to successful strategy implementation.
(C) Resistance to change is an impediment in the building of strategic supportive corporate culture.
(D) A corporate culture is always identical in all organizations.
Answer:
(C) Resistance to change is an impediment in the building of strategic supportive corporate culture.

Question 19.
An important activity in___ is taking corrective action.
(A) Strategy evaluation
(B) Strategy implementation
(C) Strategy formulation
(D) Strategy leadership
Answer:
(A) Strategy evaluation

Question 20.
Which of the following is Soft ‘S’ as per McKinsey Model?
(A) Strategy
(B) Shared Values
(C) Structure
(D) Systems
Answer:
(B) Shared Values

Question 21.
____ are at the core of the McKinsey 7-S model.
(A) Skills
(B) Staff
(C) Shared Values
(D) System
Answer:
(C) Shared Values

Question 22.
The emphasis on product design is very high, the intensity of competition is low, and the market growth rate is low in the stage of the industry life cycle.
(A) Maturity
(B) Introduction
(C) Growth
(D) Decline
Answer:
(B) Introduction

Question 23.
Which of the following is the benefit of McKinsey’s 7-S Framework Model?
(A) It is a diagnostic tool for understanding the organizations which are non-effective.
(B) It also enhances employees’ morale because they enjoy full freedom to work hard which leads to their empowerment and development.
(C) It becomes a proposition to manage as a result of more divisions and departments.
(D) It is useful in those organizations where activities are geographically spread such as transport, insurance, banking, etc.
Answer:
(A) It is a diagnostic tool for understanding the organizations which are non-effective.

Question 24.
Change in culture, attitude, and mindset call for:
(A) Engagement, involvement, and motivation of employees
(B) Rigorous performance appraisal
(C) Performance benchmarking
(D) Organization design change
Answer:
(D) Organization design change

Question 25.
Vertical integration may be beneficial when:
(A) Lower transaction costs and improved coordination are vital and achievable through vertical integration.
(B) Flexibility is reduced, providing a more stationary position in the competitive environment.
(C) Various segregated specializations will be combined.
(D) The minimum efficient scales of the two corporations are different.
Answer:
(A) Lower transaction costs and improved coordination are vital and achievable through vertical integration.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *