Leverages – Financial and Strategic Management MCQ

Students should practice Leverages – CS Executive Financial and Strategic Management MCQ Questions with Answers based on the latest syllabus.

Leverages – Financial and Strategic Management MCQ

Question 1.
The term Leverage in general refers to a
(A) Relationship between fixed cost and profit.
(B) Relationship between sales and fixed cost.
(C) Relationship between two inter-related variables.
(D) Relationship between two unrelated variables.
Answer:
(C) Relationship between two inter-related variables.

Question 2.
In financial analysis, Leverage represents the influence of one__over some other related
(A) Non-financial variable; financial variable
(B) Financial variable; financial variable
(C) Financial variable; non-financial variable
(D) Variable relating to revenue; financial variable
Answer:
(B) Financial variable; financial variable

Question 3.
Which of the following are not commonly used measures of leverage in financial analysis?
(A) Operating Leverage
(B) Financial Leverage
(C) Combined Leverage
(D) Matrix Leverage
Answer:
(D) Matrix Leverage

Question 4.
___ is the ratio of net operating income before fixed charges to net operating income after fixed charges.
(A) Financial Leverage
(B) Operating Leverage
(C) Operation Leverage
(D) Fiscal Leverage
Answer:
(B) Operating Leverage

Question 5.
Operating leverage indicates the tendency of operating profits (EBIT) > to vary disproportionately with zj
(A) Probst
(B) Fixed cost
(C) Sales
(D) EPS
Answer:
(C) Sales

Question 6.
Degree of is the ratio of the percentage increase in earnings per share (EPS) to the percentage increase in earnings before interest and taxes (EBIT).
(A) Operating Leverage
(B) Combined Leverage
(C) Working Capital Leverage
(D) Financial Leverage
Answer:
(D) Financial Leverage

Question 7.
There is no operating leverage if there is no
(A) Profit
(B) Sales
(C) Fixed cost
(D) EPS
Answer:
(C) Fixed cost

Question 8.
EBIT is usually the same thing as:
(A) Funds provided by operations
(B) Earnings before taxes
(C) Net income
(D) Operating profit
Answer:
(D) Operating profit

Question 9.
Which of the following, is the correct formula to calculate Operating Leverage?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 1
Answer:
(A)

Question 10.
In the context of operating leverage break-even analysis, if the selling price per unit rises and all other variables remain constant, the operating break-even point in units will:
(A) Fall
(B) Rise
(C) Stay the same
(D) Still be indeterminate until inter-est and preferred dividends paid are known
Answer:
(A) Fall

Question 11.
Which of the following is the correct formula to calculate Operating Leverage?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 2
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 3
Answer:
(C)

Question 12.
A firm’s degree of total leverage (DTL) is equal to its degree of operating leverage its degree of financial leverage (DFL).
(A) Plus
(B) Minus
(C) Divided by
(D) Multiplied by
Answer:
(D) Multiplied by

Question 13.
If operating leverage is 4, this means that
(A) 4% change in sales will cause a 1% change in EBIT.
(B) 1% change in sales will cause a 4% change in EBIT.
(C) 1% change in sales will cause a 4% change in EPS.
(D) 4% change in sales will cause a 1% change in EPS.
Answer:
(B) 1% change in sales will cause a 4% change in EBIT.

Question 14.
The degree of total leverage can be applied in measuring the change in
(A) EBIT to a percentage change in sales
(B) EPS to a percentage change in ‘ EBIT
(C) EPS to a percentage change in sales
(D) Sales to a percentage change in EBIT
Answer:
(C) EPS to a percentage change in sales

Question 15.
If the fixed costs are high, the operating leverage will also be
(A) Low
(B) High
(C) Zero
(D) Negative
Answer:
(B) High

Question 16.
The measure of business risk is
(A) Operating leverage
(B) Financial leverage
(C) Combines leverage
(D) Working capital leverage
Answer:
(A) Operating leverage

Question 17.
The presence of fixed costs in the total cost structure of firm results into
(A) Financial Leverage
(B) Operating Leverage
(C) Super Leverage
(D) Progressive leverage
Answer:
(B) Operating Leverage

Question 18.
High operating leverage indicates
(A) Highly favorable situation as it consists of low fixed costs.
(B) The Highly risky situation as it consists of large interest costs.
(C) Highly favorable situation as it consists of higher EPS.
(D) The Highly risky situation as it consists of large fixed costs.
Answer:
(D) The Highly risky situation as it consists of large fixed costs.

Question 19.
Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists;

List-I List-II
P. Factoring 1. Sales
Q. Operating leverage 2. Fixed interest cost
R. Debtors turnover ratio 3. Working capital
S. Financial leverage 4. Break-even point
5. Fixed cost

Select the correct answer from the options given below:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 4
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 5
Answer:
(C)

Question 20.
Operating leverage depends on
I. Contribution
II. Interest cost
III. Fixed cost
IV. Volume of sales
V. EPS
VI. Profit after tax (PAT)
Select the correct answer from the options given below:
(A) I, IV, III
(B) II, V, VI
(C) I, III, V
(D) VI, I, III
Answer:
(A) I, IV, III

Question 21.
Which of the following is the correct formula to calculate Financial Leverage?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 6
Answer:
(D)

Question 22.
A firm has a DOL of 4.5 at Q units.
What does this tell us about the firm?
(A) If sales rise by 4.5%, then EBIT will rise by 1%.
(B) If EBIT rises by 4.5%, then EPS will rise by 1%.
(C) If EBIT rises by 1 %, then EPS will rise by 4.5%.
(D) If sales rise by 1 %, then EBIT will rise by 4.5%
Answer:
(D) If sales rise by 1 %, then EBIT will rise by 4.5%

Question 23.
High operating leverage shows
(A) Higher burden of fixed cost and high EBIT.
(B) Low burden of fixed cost and high EBIT.
(C) Higher burden of fixed cost and low EBIT.
(D) Low burden of fixed cost and low EBIT.
Answer:
(C) Higher burden of fixed cost and low EBIT.

Question 24.
Operating leverage is directly__ to business risk.
(A) Proportional
(B) Not proportional
(C) Unrelated
(D) Not related
Answer:
(A) Proportional

Question 25.
A firm has a DFL of 5.5. What does this tell us about the firm?
(A) If sales rise by 5.5%, then EBIT will rise by 1%.
(B) If EBIT rises by 5.5%, then EPS will rise by 1%.
(C) If EBIT rises by 1 %, then EPS will rise by 5.5%.
(D) If sales rise by 1%, then EBIT will rise by 5,5%.
Answer:
(C) If EBIT rises by 1 %, then EPS will rise by 5.5%.

Question 26.
More operating leverage leads to
(A) Less financial risk
(B) More financial risk
(C) More business risk
(D) Less business risk
Answer:
(C) More business risk

Question 27.
Which of the following is the correct formula to calculate Financial Leverage?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 7
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 8
Answer:
(A)

Question 28.
Higher operating leverage is related to the use of additional
(A) Fixed costs
(B) Variable costs
(C) Debt financing
(D) Common equity financing
Answer:
(A) Fixed costs

Question 29.
Financial leverage indicates
(A) The tendency of profit before tax (PBT) to vary disproportionately with sales.
(B) The tendency of sales to vary disproportionately with the fixed cost.
(C) The tendency of profit after tax (PAT) to vary disproportionately with the fixed cost.
(D) The tendency of profit before tax (PBT) to vary disproportionately with operating profit (EBIT).
Answer:
(D) The tendency of profit before tax (PBT) to vary disproportionately with operating profit (EBIT).

Question 30.
Lower financial leverage is related to the use of additional
(A) Fixed costs
(B) Variable costs
(C) Debt financing
(D) Common equity financing
Answer:
(D) Common equity financing

Question 31.
The operating leverage indicates the impact of changes in sales on
(A) Operating income
(B) Operating cost
(C) Operating profit after tax
(D) Operating sales
Answer:
(A) Operating income

Question 32.
Match List-I with List-il and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I List-II
T. Matching approach 1. Dividend policy
U. Combined leverage 2. Inventory management
V. Ordering quantity 3. Working capital
W. Bonus shares 4. Should low as compared other industries infirm
5. Authorized capital

Select the correct answer from the options given below:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 9
Answer:
(C)

Question 33.
If financial leverage is 2.5, this means that
(A) 2.5% change in EBIT will cause a 1% change in EBIT
(B) 1% change in sales will cause a 2.5% change in EBIT
(C) 2.5% change in sales will cause a 1% change in EBIT
(D) 1% change in EBIT will cause a 2.5% change in EBIT
Answer:
(D) 1% change in EBIT will cause a 2.5% change in EBIT

Question 34.
Which of the following is the correct formula to calculate financial Leverage (FL) when capital structure consists of preference shares and equity shares?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 10
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 11
Answer:
(C)

Question 35.
Which of the following formulas represents a correct calculation of the degree of operating leverage?
(A) (Q – QBE)/Q
(B) (EBIT)/(EBIT FC)
(C) [Q(P V) + FC]/[Q(P V)]
(D) [Q(P V)]/[Q(P V) FC]
Answer:
(D) [Q(P V)]/[Q(P V) FC]

Question 36.
Where a company has a large number of fixed interest charges, the financial leverage will be
(A) High
(B) Low
(C) Negative
(D) Unreliable
Answer:
(A) High

Question 37.
Which of the following formulas represents the correct calculation of the degree of financial leverage?
(A) [NI + T + I]/[NI1 PD/(1 T)]
(B) EBIT/[EBIT1 PD/(1 T)]
(C) EBIT/[NI1 PD/(1 T)]
(D) All of the above are correct methods to calculate the degree of financial leverage (DFL).
Answer:
(B) EBIT/[EBIT1 PD/(1 T)]

Question 38.
The maximum amount of debt (and other fixed-charge financings) that a firm can adequately service is referred to as the____
(A) Debt capacity
(B) debt-service burden
(C) Adequacy capacity
(D) Fixed-charge burden
Answer:
(A) Debt capacity

Question 39.
High financial leverage is not good as it indicates the large content of
(A) Fixed cost
(B) Fixed interest charges
(C) Variable cost charges
(D) Contribution
Answer:
(B) Fixed interest charges

Question 40.
The cash required during a specific period to meet interest expenses and principal payments is referred to as the:
(A) Debt capacity
(B) debt-service burden
(C) Adequacy capacity
(D) Fixed-charge burden
Answer:
(B) debt-service burden

Question 41.
Earnings to equity shareholders (EPS) will fluctuate violently if
(A) Financial leverage is very high
(B) Operating leverage is very high
(C) Working capital leverage is very high
(D) Operating leverage is very low
Answer:
(A) Financial leverage is very high

Question 42.
If the Return on Investment (ROI) exceeds the rate of interest on debt, it is financial leverage. .
(A) Unfavourable
(B) Adverse
(C) A favorable
(D) Negative
Answer:
(C) A favorable

Question 43.
Which one of the following is correct?
(i) Liquidity ratios measure’s long-term solvency of a concern.
(ii) Inventory is a part of liquidity assets.
(iii) Financial leverage is related to business risk.
(iv) The number of gross assets is equal to net capital employed.
Select the correct answer from the options given below:
(A) (i), (ii) and (iv)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) None of the above
Answer:
(D) None of the above

Question 44.
High operating leverage combined with high financial leverage will constitute
(A) Favourable situation
(B) Positive situation
(C) Less risky situation
(D) Risky situation
Answer:
(D) Risky situation

Question 45.
Read the following statement.
(i) With the increase in fixed cost operating leverage diminishes.
(ii) Networking Capital is the excess of current assets over current liabilities.
(iii) Greater the size of the business unit larger will be the requirement of working capital.
(iv) Working Capital is also known as circulating capital.
Which of the above statement is correct?
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (i), (ii) and (iv)
Answer:
(B) (ii), (iii) and (iv)

Question 46.
Which of the following can be treated as ‘Ideal Situation?
(A) High operating cost and low financial leverage.
(B) Low operating leverage and high financial leverage.
(C) Operating & financial leverage both should below.
(D) Operating & financial leverage both should be high.
Answer:
(C) Operating & financial leverage both should below.

Question 47.
Assertion (A):
High operating leverage shows a higher burden of fixed cost.
Reason (R):
As fixed cost goes on increasing EBIT reduces.
Select the correct answer from the options given below:
(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct
(C) Both (A) and (R) are not correct
(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A)
Answer:
(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A)

Question 48.
Which of the following statement is correct?
(A) If a business firm has a lot of variable costs as compared to fixed costs, then the firm is said to have high operating leverage.
(B) Combined Leverage = % change in EPS multiplied by % change in Sales
(C) If a business firm has a lot of fixed costs as compared to variable costs, then the firm is said to have high operating leverage.
(D) If contribution is less than fixed cost, operating leverage will be favorable and vice versa.
Answer:
(C) If a business firm has a lot of fixed costs as compared to variable costs, then the firm is said to have high operating leverage.

Question 49.
Operating leverage may be defined as:
(A) The degree to which debt is used in financing the firm
(B) The difference between price and variable costs
(C) The extent to which capital assets and fixed costs are utilized
(D) The difference between fixed costs and the contribution margin
Answer:
(C) The extent to which capital assets and fixed costs are utilized

Question 50.
Degree of___is the ratio of percentage change in gaming per share to the percentage change in sales.
(A) Financial leverage
(B) Operating leverage
(C) Combined leverage
(D) Working leverage
Answer:
(C) Combined leverage

Question 51.
Output (units) = 3,00,000
Fixed cost = ₹ 3,50,000
Unit variable cost = ₹ LOO
Interest expenses = ₹ 25,000
Unit selling price = ₹ 3.00
Applicable tax rate is 35%
Calculate Operating Leverage.
(A) 1.11
(B) 2.40
(C) 2.67
(D) 1.07
Answer:
(B) 2.40

Question 52.
Output (units) = 3,00,000
Fixed cost = ₹ 3,50,000
Unit variable cost ₹ 1.00
Interest expenses = ₹ 25,000
Unit selling price = ₹ 3.00
Applicable tax rate is 35%
Calculate Financial Leverage.
(A) 1.11
(B) 2.40
(C) 2.67
(D) 1.07
Answer:
(A) 1.11

Question 53.
Output (units) = 3,00,000
Fixed cost = ₹ 3,50,000
Unit variable cost = ₹ 1.00
Interest expenses = ₹ 25,000
Unit selling price = ₹ 3.00
Applicable tax rate is 35%
Calculate Combined Leverage.
(A) 2,67
(B) 2.30
(C) 2.00
(D) 2.15
Answer:
(A) 2,67

Question 54.
If operating leverage is, 2.1429 and financial leverage is 1.0699 then combined leverage will be
(A) 2.2927
(B) 2.0029
(C) 0.4993
(D) Data given is not sufficient
Hint:
Combined Leverage = 2.1429 × 1.0699 = 2.2927
Answer:
(A) 2.2927

Question 55.
If combined leverage is 2 and financial leverage is 1.25 then operating leverage will be
(A) 0.625
(B) 2.50
(C) 1.60
(D) Data given is not sufficient
Hint:
Combined Leverage = Operating Leverage × Financial Leverage
2 = x × 1.25
x = Operating Leverage = 2/1.25 = 1.6
Answer:
(C) 1.60

Question 56.
If combined leverage is 2.2926 and operating leverage is 2.1429 then financial leverage will be
(A) 1.0699
(B) 0.9347
(C) 4.9128
(D) Data given is not sufficient
Hint:
Use a hint of 55 and solve accordingly.
Answer:
(A) 1.0699

Question 57.
A company has sales of ₹ 1 lakh. The variable costs are 40% of the sales while the fixed operating costs amount to ₹ 30,000. The amount of interest on long-term debts is ₹ 10,000. You are required to calculate the combined leverage.
(A) 4
(B) 2
(C) 3
(D) 5
Hint:

Sales 1,00,000
(-) Variable cost (40,000)
Contribution 60,000
(-) Fixed cost (30,000)
Earnings before interest & tax (EBIT) 30,000
(-) Interest (10,000)
Earnings before tax (EBT) 20,000

Combined Leverage = \(\frac{\text { Contribution }}{\mathrm{EBT}}=\frac{60,000}{20,000}\) = 3
Answer:
(C) 3

Question 58.
Operating leverage is 4. This means a 10% change in sales will cause
(A) 4% change in variable cost
(B) 40% change in EPS
(C) 4% change in EBIT
(D) 40% change in EBIT
Answer:
(D) 40% change in EBIT

Question 59.
Financial leverage is 2.5. This means a 10% change in EBIT will cause
(A) 2.5% change in EBIT
(B) 2.5% change in EPS
(C) 25% change in sales
(D) 25% change in EBT and EPS
Answer:
(D) 25% change in EBT and EPS

Question 60.
The combined leverage is 3.125. This means a 10% change in Sales will cause
(A) 31.25% change in PAT
(B) 31.25% change in EPS
(C) 31.25% change in capital employed
(D) Both (A) and (B)
Answer:
(D) Both (A) and (B)

Question 61.
If there is a 10% increase in sales, EBIT increases by 35% and if sales increase by 6%, taxable income will increase by 24%. Operating leverage must be
(A) 1.15
(B) 3.50
(C) 4.00
(D) 2.67
Answer:
(B) 3.50

Question 62.
If EBIT increases by 696, taxable income increases by 6.9%. If sales increase by 6%, taxable income will increase by 24%.
Financial leverage must be
(A) 1.19
(B) 1.13
(C) 1.12
(D) 1.15
Answer:
(D) 1.15

Question 63.
If stiles increase by 6% taxable income Le. PAT and EPS will increase by 24%.
Combined leverage must be
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer:
(B) 4

Question 64.
The capital structure of a company consists of the following securities.

 
10% Preference Share Capital 1,00,000
Equity Share Capital (₹ 10 Shares) 1,00,000
12% Debenture 75,000

The amount of operating profit is ₹ 69,000. The company is in the 35% tax bracket. You are required to calculate the financial leverage of the company.
(A) 1.1500
(B) 1.5466
(C) 1.1566
(D) 1.1554
Answer:
(B) 1.5466

Question 65.
Operating leverage is 7 and financial leverage is 2.2858. How much change in sales will be required to bring 7096 change in EBIT?
(A) 10%
(B) 70%
(C) 11.429%
(D) 30%
Answer:
(A) 10%

Question 66.
Financial leverage = 1.5465
EBIT = ₹ 1,38,000
Interest = ₹ 18,000
Tax rate = 35%.
The capital structure of the company consists of equity shares and preference shares.
Amount of Preference Dividend =?
(A) ₹ 19,950
(B) ₹ 19,898
(C) ₹ 20,000
(D) ₹ 19,899
Hint:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 21
1,85,580 – 2.3792x = 1,38,000
2.3792x = 47,580
x = DP = 19,998 say 20,000
Answer:
(C) ₹ 20,000

Question 67.
Total assets of Alpha Company sire ₹ 3,00,000. The company’s total assets turnover ratio is 3, its fixed operating cost is ₹ 1,50,000 and its variable operating cost ratio is 50%. The income-tax rate is 50%. It also has long-term debts of ₹ 1,20,000 on which interest @ 10% is payable. Operating, Financial & Combined Leverages of the company is
(A) 1.5; 1.042; 1.563 respectively
(B) 1.05; 1.42; 1.05625 respectively
(C) 1.50; 1.42; 2.13 respectively
(D) 1.55; 1.042; 1.6151 respectively
Answer:
(A) 1.5; 1.042; 1.563 respectively

Question 68.
Contribution = ₹ 4,00,000
EBIT = ₹ 3,00,000
10% Debenture = ₹ 6,00,000
Combined leverage = ?
(A) 1.63
(B) 1.66
(C) 1.68
(D) 1.62
Hint:
Operating leverage = 4,00,000/3,00,000 = 1.33
Financial leverage = 3,00,000/2,40,000 = 1.25
Combined leverage = 1.33 × 1.25 = 1.66
Answer:
(B) 1.66

Question 69.
Operating leverage = 2
Combined leverage = 3.5
EBIT = ₹ 2,80,000
Interest = ₹ 40,000
Tax rate = 50%.
The capital structure of the company consists of equity shares and preference shares.
Amount of Preference Dividend =?
(A) ₹ 39,967
(B) ₹ 39,970
(C) ₹ 39,000
(D) ₹ 40,000
Hint:
Financial Leverage = 3.5/2 = 1.75
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 22
4,20,000 – 3.5x = 2,80,000
3.5x = 1,40,000
x = Dp = 40,000
Answer:
(D) ₹ 40,000

Question 70.
EBIT = ₹ 4,00,000
Fixed cost = ₹ 6,00,000
Interest = ₹ 80,000
Combined leverage = ?
(A) Sufficient data is not given
(B) 3.12
(C) 3.215
(D) 3.125
Answer:
(D) 3.125

Question 71.
EBIT = ₹ 40,000
Variable cost = ₹ 2,40,000
Sales = ₹ 4,00,000
Operating leverage = ?
(A) 3.5
(B) 4.125
(C) 4.6
(D) 3.125
Hint:

Sales 4,00,000
(-) variable cost (2,40,000)
Contribution 1,60,000

Operating Leverage = \(\frac{\text { Contribution }}{\mathrm{EBIT}}=\frac{1,60,000}{40,000}\) = 4
Answer:
(C) 4.6

Question 72.
Contribution = ₹ 7,00,000
Fixed cost = ₹ 2,00,000
Interest = ₹ 3,00,000
Financial leverage = ?
(A) 2.0
(B) 1.5
(C) 2.5
(D) 1.0
Answer:
(C) 2.5

Question 73.
The contribution of a firm is ₹ 4,000.
Fixed Cost:
Situation A ₹ 1,000
Situation B ₹ 2,000
Situation C ₹ 3,000
Compute the operating leverage for the three situations.
(A) 1.33; 1.18; 1.82
(B) 1.33; 2.36; 2.86
(C) 2.86; 2.00; 3.64
(D) 1.33; 2.00; 4.00
Answer:
(D) 1.33; 2.00; 4.00

Question 74.
EBIT of a firm is ₹ 3,000.
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 12
Compute the financial leverage for the three plans respectively.
(A) 1.33; 1.11; 1.43
(B) 1.25; 1.18; 1.43
(C) 1.66; 1.48; 1.90
(D) 1.25; 1.11; 1.43
Answer:
(D) 1.25; 1.11; 1.43

Question 75.
Calculate Financial Leverage & EPS assuming 20% before tax rate of return on assets. Other data:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 13
Applicable tax rate firm is 50%.
Select the correct answer from the options given below:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 14
Hint:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 23
Answer:
(C)

Question 76.
From the following data of Abhishek Ltd., compute the operating leverage, financial leverage, combined leverage.

 
EBIT 10 Lakh
Profit before tax (PBT) 4 lakh
Fixed cost 6 lakh

(A) 1.6;2.5,4.0
(B) 2.5; 1.6; 4.0
(C) 4.0; 2.5; 1.6
(D) 4.0; 1.5; 2.5
Hint:
Operating Leverage = \(\frac{\text { Contribution }}{\mathrm{EBIT}}=\frac{16,00,000}{10,00,000}\) = 16
Financial Leverage = \(\frac{\text { EBIT }}{\text { EBT }}=\frac{10,00,000}{4,00,000}\) = 2.5
Combined Leverage = \(\frac{\text { Contribution }}{\mathrm{EBT}}=\frac{16,00,000}{4,00,000}\) = 4.0
Answer:
(A) 1.6;2.5,4.0

Question 77.
From the following data of Tanishka Ltd., compute the percentage change in earnings per share (EPS), if sales are expected to increase by 5%:

EBIT 16.00 lakh
Profit before tax (PBT) 6.40 lakh
Fixed cost 9.60 lakh

(A) 5%
(B) 10%
(C) 4%
(D) 20%
Hint:
Combined leverage is 4, this means that a 1% change in sales will cause 496 change in PAT/EPS. Thus, 5% changes in sales will cause a 20% change in PAT/EPS.
Answer:
(D) 20%

Question 78.
The following data is available for Alpha Ltd.

Financial leverage 2:1
Operating leverage 3:1
Interest charges ₹ 20 lakh
Corporate tax rate 40%
Variable (% of sales) 60%

Sales =?
(A) ₹ 1,00,00,000
(B) ₹ 1,20,00,000
(C) ₹ 2,00,00,000
(D) ₹ 3,00,00,000
Answer:
(D) ₹ 3,00,00,000

Question 79.
The following data is available for X Ltd.

Variable cost (% of sales) 70%
Interest expense ₹ 20,000
DOL 5:1
DFL 3:1
Corporate tax rate 30%

EBIT =?
(A) ₹ 30,000
(B) ₹ 20,000
(C) ₹ 60,000
(D) ₹ 15,000
Hint:
Financial Leverage = \(\frac{\text { EBIT }}{\text { EBIT – Interest }}\)
Let the EBIT be ‘x’
3 = \(\frac{x}{x-20,000}\)
3x – 60,000 = x
2x = 60,000
EB1T = x = 30,000
Answer:
(A) ₹ 30,000

Question 80.
The following data is available for Y Ltd.

Variable cost (% of sales) 75%
Interest expense ₹ 30,000
DOL 6:1
DFL 4:1
Corporate tax rate 30%

Contribution = ?
(A) ₹ 9,60,000
(B) ₹ 2,40,000
(C) ₹ 3,00,000
(D) ₹ 7,80,000
Hint:
Financial Leverage = \(\frac{\text { EBIT }}{\text { EBIT – Interest }}\)
Let the EBIT be ‘x’
4 = \(\frac{x}{x-30,000}\)
x = 30,000
4x – 1,20,000 = x
3x = 1,20,000
EBIT x = 40,000
EBT = 40,000 – 30,000 = 10,000
Let the Contribution be ‘x’
Operating Leverage = \(\frac{\text { Contribution }}{\text { EBIT }}\)
6 = \(\frac{x}{40,000}\)
Contribution = x = 2,40,000
Answer:
(B) ₹ 2,40,000

Question 81.
The following data is available for Z Ltd.

Variable cost (% of sales) 50%
Interest expense ₹ 1,00,000
DOL 2:1
DFL 2:1
Corporate tax rate 30%

Sales =?
(A) ₹ 4,00,000
(B) ₹ 6,00,000
(C) ₹ 8,00,000
(D) ₹ 9,00,000
From the following information answer the next 3 questions:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 15
Hint:
Financial Leverage = \(\frac{\text { EBIT }}{\text { EBIT – Interest }}\)
Let the EBIT be ‘x’
2 = \(\frac{x}{x-1,00,000}\)
2x – 2,00,000 = x
EBIT = x = 2,00,000
EBT = 2,00,000 1,00,000 = 1,00,000
Let the Contribution be ‘x’
Operating Leverage = \(\frac{\text { Contribution }}{\text { EBIT }}\)
2 = \(\frac{x}{2,00,000}\)
Contribution = x = 4,00,000
Variable cost as % of sales is 50%. That means a contribution to sales is 50%. Thus,
Sales = \(\frac{4,00,000}{50 \%}\) = 8,00,000
Answer:
(C) ₹ 8,00,000

Question 82.
What percentage will EBIT increase, if there is a 10% increase in sales?
(A) 32.0%
(B) 31.14%
(C) 33.71%
(D) 32.5%
Answer:
(D) 32.5%

Question 83.
What percentage will taxable income increase, if EBIT increases by 6%?
(A) 6.86%
(B) 6.67%
(C) 6.33%
(D) 6.22%
Answer:
(A) 6.86%

Question 84.
What percentage will taxable income increase, if the sales increase by 6%
(A) 22.29%
(B) 22.92%
(C) 22.78%
(D) 22.87%
From the following information answer the next 3 questions:
Following information relating to the operations and capital structure of Swadeshi Ltd. is available:
Installed capacity: 2,000 units
Production & sales: 50% of installed capacity
Selling price per unit: ₹ 20
Variable cost per unit: ₹ 10.
Fixed costs:
Situation-1: ₹ 4,000
Situation-2: ₹ 5,000
Capital structure:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 16
Answer:
(A) 22.29%

Question 85.
What is the Operating Leverage?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 17
Hint:
Actual production and sales = 2,000 × 50% = 1,000 units
Sales Variable Cost = Contribution; 20 – 10 = 10
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 24
Answer:
(C)

Question 86.
What is the Financial Leverage?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 18
Hint:
Actual production and sales = 2,000 × 50% = 1,000 units
Sales Variable Cost = Contribution; 20 – 10 = 10
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 24
Answer:
(C)

Question 87.
What is the Combined Leverage?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 20
Hint:
Actual production and sales = 2,000 × 50% = 1,000 units
Sales Variable Cost = Contribution; 20 – 10 = 10
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 24
Answer:
(C)

Question 88.
The total assets of Honey Well Ltd. are ₹ 6,00,000. The total assets turnover ratio is 2.5 times. The fixed operating costs are ₹ 2,00,000 and the variable operating cost ratio is 40%. The income tax rate is 30%. Calculate operating, financial, and combined leverage?
(A) 1.2857; 1.0355; 1.3314
(B) 1.0355; 1.2857; 1.3314
(C) 1.3314; 1.0355; 1.2857
(D) 1.2857; 1.3314; 1.2857
Hint:
Assets Turnover Ratio = \(\frac{\text { Sales }}{\text { Total Assets }}\)
2.5 = \(\frac{\text { Sales }}{6,00,000}\)
Sales = 15,00,000

Sales 15,00,000
Variable cost (6,00,000)
Contribution 9,00,000
(-) Fixed cost (2,00,000)
Earnings before interest & tax (EBIT) 7,00,000
(-) Interest (24,000)
Earnings before tax (EBT) 6,76,000
(-) Tax @ 30% (2,02,800)
Profit after tax (PAT) 4,73,200

Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 25
Answer:
(A) 1.2857; 1.0355; 1.3314

Question 89.
Total assets of Q Ltd. are ₹ 6,00,000. The total assets turnover ratio is 2.5 times. The fixed operating costs are ₹ 2,00,000 and the variable operating cost ratio is 40%. The income tax rate is 30%. No. of equity shares are 18,000. Determine the likely level of EBIT if EPS is ₹ 6.
(A) ₹ 1,54,286
(B) ₹ 1,78,286
(C) ₹ 1,54,682
(D) ₹ 1,78,862
Hint:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 26
Perform reverse working.
Answer:
(B) ₹ 1,78,286

Question 90.
Which of the following company has greater business risk?
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 19
(A) A Ltd.
(B) B Ltd.
(C) C Ltd.
(D) D Ltd.
Hint:
D Ltd. has high operating leverage and hence its business risk is higher as compared to other companies.
Answer:
(D) D Ltd.

Question 91.
ABC Ltd. has an average selling price of ₹ 10 per unit. Its variable unit costs are ₹ 7 and fixed costs amount to ₹ 1,70,000. It finances all its assets with equity funds. It pays 30% tax on its income. QPR Ltd. is identical to ABC Ltd. except in respect of the pattern of financing. The latter finances its assets 50% by equity and 50% by debt, the interest on which amounts to ₹ 20,000.
Which of the following statement is correct?
(A) Both companies have similar business risks.
(B) QPR Ltd. has high financial risk as compared to ABC Ltd.
(C) QPR Ltd. has high business risk & financial risk as compared to ABC Ltd.
(D) All of the above
Hint:

  1. High operating leverage shows a higher burden of fixed cost consequently higher business risk. As both companies have similar operating leverage hence both have the same business risk.
  2. High financial leverage shows a higher burden of interest cost consequently higher financial risk. As QPR Ltd. has higher financial leverage hence it has high financial risk as compared to ABC Ltd.
  3. High combined leverage shows the combined effect of a higher burden of fixed and interest cost consequently higher business & financial risk. As QPR Ltd. has higher combined leverage hence it has high business risk & financial risk as compared to ABC Ltd.

Answer:
(D) All of the above

Question 92.
Bling Ltd. supplies the following data:
Operating leverage 2.5; financial leverage 3; EPS ₹ 30; the market price per share ₹ 225; and capital 20,000 shares. It is proposed to raise a loan of ₹ 50,00,000 @18% for expansion. After expansion, sales will increase by 25% and fixed cost by ₹ 3,00,000.
Work out the market price per share after expansion, assuming tax rate @ 50%.
(A) 25.56
(B) 52.56
(C) 56.25
(D) 65.52
Hint:

Contribution (see calculations given below) 90,00,000
(-) Fixed cost (54,00,000)
Earnings before interest & tax (EBIT) 36,00,000
(-) Interest (24,00,000)
Earnings before tax (EBT) 12,00,000
(-) Tax @ 50% (6,00,000)
Profit after tax (PAT) 6,00,000

EPS = \(\frac{\text { Profit available for equity shareholder }}{\text { No. of shares }}\)
30 = \(\frac{x}{20,000}\)
x = Profit available for equity shareholder = 6,00,000
Tax rate is 5096 hence profit before tax will be Rs. 12,00,000.
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 27
Market price per share (MPS) after expansion:

Contribution 1,12,50,000
(-) Fixed cost (57,00,000)
Earnings before interest & tax (EBIT) 55,50,000
(-) Interest (33,00,000)
Earnings before tax (EBT) 22,50,000
(-) Tax @ 50% (11,25,000)
Profit after tax (PAT) 11,25,000

EPS = \(\frac{\text { Profit available for equity shareholder }}{\text { No. of shares }}=\frac{11,25,000}{20,000}\) = 56.25
Answer:
(C) 56.25

Question 93.
He has a DOL of 3.5 at Q units. What does this tell us about the firm?
(A) If sales rise by 3.5% at the firm, then EBIT will rise by 1%.
(B) If EBIT rises by 3.5% at the firm, then EPS will rise by 1%.
(C) If EBIT rises by 1% at the firm, then EPS will rise by 3.5%.
(D) If sales rise by 1 % at the firm, then EBIT will rise by 3.5%
Answer:
(D) If sales rise by 1 % at the firm, then EBIT will rise by 3.5%

Question 94.
A firm has a DFL of 3.5. What does this tell us about the firm?
(A) If sales rise by 3.5%, then EBIT will rise by 1%.
(B) If EBIT rises by 3.5%, then EPS will rise by 1%.
(C) If EBIT rises by 1 %, then EPS will rise by 3.5%.
(D) If sales rise by 1 % at the firm, then EBIT will rise by 3.5%.
Answer:
(C) If EBIT rises by 1 %, then EPS will rise by 3.5%.

Question 95.
Calculate the degree of financial leverage (DFL) for a firm when its EBIT is ₹ 20,00,000. The firm has ₹ 30,00,000 in debt that costs 10% annually. The firm also has a 9%, ₹ 10,00,000preferred stock issue outstanding. The firm pays 40% in taxes.
(A) 0.78
(B) 0.80
(C) 1.24
(D) 1.29
Hint:
Leverages – Financial and Strategic Management MCQ 28
Answer:
(A) 0.78

Leave a Comment

Your email address will not be published.