CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

Students should practice CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers Business Organizations – CA Foundation BCK MCQ Questions based on the latest syllabus.

BCK CA Foundation Chapter 3 MCQ Questions – Business Organizations

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

Introduction:

1. The Financial Analysts are also called as _________.
(a) Security or equity analysts
(b) Investment analysts
(c) Rating analysts
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

2. A financial analyst researches _________ to make business sector and industry recommendations.
(a) Macro-Economic Conditions
(b) Micro-Economic Conditions
(c) Company Fundamentals
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

3. _________ study strength and weaknesses in order to advise a company about the decisions to be taken to increase its market share and profitability.
(a) Market Research Analysts
(b) Management Analysts
(c) Budget Analysts
(d) Financial Analysts
Answer:
(a) Market Research Analysts

4. A Company Overview usually include:
(a) Introduction, History and core Management Team
(b) Portfolio of Business, Products and services
(c) Competitive scenario, Financial Position and Market Position
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

5. Which one of the following is required to analyze business practices, identify potential business problems, market requirements and provide financial, marketing or managerial solutions?
(a) Budget & Financial Analysts
(b) Management Analysts
(c) Market Research Analysts
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

6. The headquarters of Adani Ports and Special Economic Zone Limited is in:
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
Answer:
(a) Ahmedabad

7. Adani Ports and Special Economic Zone Ltd. operates ports in _________.
(a) Mundra
(b) Dahej
(c) Hazira & Dhamra
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

8. Who is the current Chief Executive officer of Adani Ports & SEZ Ltd.?
(a) Gautambhai Shantilal Adani
(b) Karan Gautambhai Adani
(c) Deepak Maheshwari
(d) Sushil Adani
Answer:
(b) Karan Gautambhai Adani

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

9. _________ is the Present Head (MD) of Adani Ports and SEZ Ltd.?
(a) Gautambhai Shantilal Adani
(b) Karan Gautambhai Adani
(c) Deepak Maheshwari
(d) Sushil Adani
Answer:
(a) Gautambhai Shantilal Adani

10. Who is the present CFO of Adani Ports and Special Economic Zone Ltd.?
(a) Gautambhai Shantilal Adani
(b) Karan Gautambhai Adani
(c) Deepak Maheshwari
(d) Sushil Adani
Answer:
(a) Gautambhai Shantilal Adani

11. In which year Adani Ports and SEZ Ltd. was founded?
(a) 1995
(b) 1998
(c) 1999
(d) 2000
Answer:
(b) 1998

12. Adani Ports and SEZ Ltd. port Business is integral to its logistics business and is :
(a) India’s largest port operator
(b) India’s largest Private Port operator
(c) India’s Second largest port operator
(d) India’s Second largest Private Port operator
Answer:
(b) India’s largest Private Port operator

13. When was Asian Paints Limited incorporated?
(a) 1940
(b) 1942
(c) 1945
(d) 1948
Answer:
(b) 1942

14. Who is the current Head (MD & CEO) of Asian Paints Limited?
(a) KBS Anand
(b) Ash win Dani
(c) Jayesh Merchant
(d) Jairam Sridharan
Answer:
(a) KBS Anand

15. Jayesh Merchant is the CFO of which company?
(a) Asian Paints Ltd.
(b) Ambuja cements Ltd.
(c) Bosch Ltd.
(d) Ultratech cement Ltd.
Answer:
(a) Asian Paints Ltd.

16. Which one of the following is not the nearest rival or competing firms of Asian Paints Ltd?
(a) Berger Paints (India) Ltd.
(b) Jenson & Nicholson (India) Ltd.
(c) Proctor & Gambler Ltd.
(d) Shalimar Paints Ltd.
Answer:
(c) Proctor & Gambler Ltd.

17. Asian Paints Ltd. has been a market leader in paints since _________.
(а) 1942
(b) 1960
(c) 1967
(d) 1971
Answer:
(c) 1967

18. The headquarters of Asian Paints Ltd. is situated in _________.
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Gujarat
(d) Nasik
Answer:
(b) Mumbai

19. Asian Paints Ltd. is India’s leading and Asia’s _________ largest paint company.
(a) Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Fifth
Answer:
(c) Fourth

20. _________ is the present non-executive chairman of Asian Paints Ltd.
(a) Ashwin Dani
(b) Suryakant Dani
(c) Chimanlal Choksi
(d) KBS Anand
Answer:
(a) Ashwin Dani

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

21. Asian Paints Ltd. was initially set up as a _________ by _________ Friends.
(a) Partnership Firm, two
(b) Partnership Firm, four
(c) Private Company, two
(d) Public Company, Seven
Answer:
(b) Partnership Firm, four

22. Axis Bank is the _________ largest private Sector bank in India.
(a) Single
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(c) Third

23. The headquarters of Axis Bank is in _________.
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) None of these
Answer:
(a) Mumbai

24. Who is the Current CFO of Axis Bank?
(a) Ms. Shikha Sharma
(b) Mr. Sanjiv Mishra
(c) Jairam Sridharan
(d) Ashwin Dani
Answer:
(c) Jairam Sridharan

25. _________ is the present chairman of Axis Bank.
(a) Ms. Shikha Sharma
(b) Mr. Sanjiv Mishra
(c) Jairam Sridharan
(d) Ashwin Dani
Answer:
(b) Mr. Sanjiv Mishra

26. When did Axis Bank begin its operations?
(a) 1992
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1996
Answer:
(b) 1994

27. Axis Bank has _________ wholly owned Subsidiaries.
(a) Five
(b) Seven
(c) Eight
(d) Ten
Answer:
(d) Ten

28. Under “International Banking” Segment, Axis Bank offers the services of:
(a) Corporate banking
(b) Trade Finance
(c) Treasury & Risk Management solutions
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

29. Which of the following is not a part of Retail banking?
(a) Card Services
(b) Depository
(c) Investment banking
(d) ATM Services
Answer:
(c) Investment banking

30. _________ is not a part of corporate banking.
(a) Treasury
(b) Trustee Services
(c) Syndication
(d) Personal banking.
Answer:
(d) Personal banking.

31. The Core Values of Axis Bank Includes:
(a) Consumer centricity & ethics
(b) Transparency
(c) Team work & Ownership
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

32. Who is the current Head (MD & CEO) of Axis Bank?
(a) Ms. Shikha Sharma
(b) Mr. Sanjiv Mishra
(c) Mr. Jairam Sridharan
(d) Mr. Narayan Murti
Answer:
(a) Ms. Shikha Sharma

33. Axis Bank was promoted in _________.
(a) 1990
(b) 1993
(c) 1995
(d) 1996
Answer:
(b) 1993

34. Axis Bank works in which segment of Banking?
(a) Retail
(b) Corporate
(c) International
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

35. Who is the Current Head (MD & CEO) of Bajaj Auto Limited?
(a) Mr. Rajiv Bajaj
(b) Mr. Rahul Bajaj
(c) Mr. Kevin
(d) Mr. Jamnalal Bajaj
Answer:
(a) Mr. Rajiv Bajaj

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

36. Who was the founder of Bajaj Auto Limited?
(a) Mr. Rajiv Bajaj
(b) Mr. Rahul Bajaj
(c) Mr. Kevin
(d) Mr. Jamnalal Bajaj
Answer:
(d) Mr. Jamnalal Bajaj

37. The headquarter of Bajaj Auto Limited is in :
(a) Pune
(b) Bombay
(c) Delhi
(d) Punjab
Answer:
(a) Pune

38. In _________, Bajaj Auto obtained a licence from the Government of India to manufacture two wheelers and three wheelers and it became a public limited company in _________.
(a) 1959, 1965
(b) 1959, 1960
(c) 1940,1959
(d) 1940, 1960
Answer:
(b) 1959, 1960

39. Which of the following is not a product of Bajaj Auto Limited under “Three wheelers” Segment?
(a) RE Compact
(b) RE optima
(c) RE Compact 4S
(d) RE Minima
Answer:
(d) RE Minima

40. Who is the present chairman of Bajaj Auto Ltd.?
(a) Mr. Rahul Bajaj
(b) Mr. Rajiv Bajaj
(c) Jamnalal Bajaj
(d) Kevin P D’sa
Answer:
(a) Mr. Rahul Bajaj

41. Which of the following is not a product of Bajaj Auto Limited?
(a) Avenger
(b) Discover
(c) Splendor
(d) CT 100
Answer:
(c) Splendor

42. Who is the Current Chairman of Bharti Airtel Ltd?
(a) Mr. Sunil Bharti Mittal
(b) Mr. Gopal Vittal
(c) Mr. Badal Bagri
(d) Mr. Neeraj Mittal
Answer:
(a) Mr. Sunil Bharti Mittal

43. _________ is the present Head (MD & CEO) of Bharti Airtel Ltd?
(a) Mr. Sunil Bharti Mittal
(b) Mr. Gopal Vittal
(c) Mr. Badal Bagri
(d) Mr. Neeraj Mittal
Answer:
(b) Mr. Gopal Vittal

44. Who is the Chief Finance officer of Bharti Airtel Ltd.?
(a) Mr. Sunil Bharti Mittal
(b) Mr. Gopal Vittal
(c) Mr. Badal Bagri
(d) Mr. Neeraj Mittal
Answer:
(c) Mr. Badal Bagri

45. Where is the headquarter of Bharti Airtel Ltd?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Nasik
Answer:
(a) New Delhi

46. Bharti Group was started in 1984, when started assembling push-button phones in India.
(a) Sunil Mittal
(b) Bharti Mittal
(c) Gopal Mittal
(d) Gopal Vittal
Answer:
(a) Sunil Mittal

47. Which of the following is the first Telecom Company to cross the 2-million mobile Subscriber mark?
(a) Vodafone
(b) Reliance Jio
(c) Tata Telecom
(d) Bharti Airtel
Answer:
(d) Bharti Airtel

48. The mission of Bharti Airtel Ltd. is:
(a) Hunger to win Customers for life.
(b) Focus on value based marketing.
(c) Continual improvement
(d) Serving for better
Answer:
(a) Hunger to win Customers for life.

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

49. Under the Segment “Enterprise Business Solution”, the Bharti Airtel Ltd. provides the GPRS Based Solutions like _________.
(a) Mobile applications tools for enterprise
(b) Track Mate
(c) Automatic meter reading solu-tions
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

50. In 2015, Airtel announced Strategic collaboration with China Mobile and launched its first:
(a) 3G Service in China
(b) 4G Service in China
(c) 4G Service in Africa
(d) 4G Service in India
Answer:
(c) 4G Service in Africa

51. With respect to the Segment “Telemedia”, MPLS Stands for:
(a) Multiprotocol Label Switching.
(b) Mini Planned Local Services
(c) Multi Proficient Level Service
(d) Mini Progressive Line Services.
Answer:
(a) Multiprotocol Label Switching.

52. BPCL was originally known as:
(a) Burmah Shell Refineries Ltd.
(b) Burmah Petroleum Company Ltd.
(c) Burmah Refineries Ltd.
(d) Burmah Polypropylene Refiner-ies Ltd.
Answer:
(a) Burmah Shell Refineries Ltd.

53. BPCL was the _________ refinery to process newly found indigenous crude (Bombay High) in the Country.
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(a) First

54. Who is the ownership group of Bharat Petroleum Corporation Ltd.?
(a) Government of India
(b) Ministry of Oil and Refinery
(c) Maharashtra State Government
(d) Reliance group.
Answer:
(a) Government of India

55. Who is the current CEO of BPCL?
(a) D. Rajkumar
(b) S. Varadarajan
(c) K. Siva Kumar
(d) K. Sivadarshan
Answer:
(b) S. Varadarajan

56. _________ is the Chairman of BPCL?
(a) D. Rajkumar
(b) S. Varadarajan
(c) K. Siva Kumar
(d) K. Sivadarshan
Answer:
(a) D. Rajkumar

57. Who is the Chief Finance officer of BPCL?
(a) D. Rajkumar
(b) S. Varadarajan
(c) K. Siva Kumar
(d) K. Sivadarshan
Answer:
(c) K. Siva Kumar

58. BPCL operates large _________ refineries of the Country located at _________.
(a) One, Jamnagar.
(b) One, Mumbai
(c) Two, Mumbai and Kochi
(d) Two, Jamnagar and Kochi
Answer:
(c) Two, Mumbai and Kochi

59. The mission of BPCL is:
(a) Create Pollution free environment
(b) Expert in exploration
(c) Create a positive Impact in all the communities where we operate
(d) None of these
Answer:
(c) Create a positive Impact in all the communities where we operate

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

60. In _________, the Company “Bharat Refineries Ltd.” was renamed as “Bharat Petroleum Corporation Ltd.”
(a) April, 1977
(b) August, 1997
(c) April, 1980
(d) August, 1980
Answer:
(b) August, 1997

61. As regards the portfolio of BPCL, the Company business is divided in _________ Strategic Business Units (SBU).
(a) Four
(b) Six
(c) Five
(d) Seven
Answer:
(d) Seven

62. Which one of the following refineries, operated by BPCL, has the highest Capacity of 13 million metric tonnes per year?
(a) Mumbai Refinery
(b) Kochi Refineries
(c) Bina Refinery
(d) Numaligarh Refinery.
Answer:
(a) Mumbai Refinery

63. Which one of the following is located in Golaghat district of Assam?
(a) Mumbai Refinery
(b) Kochi Refineries
(c) Bina Refinery
(d) Numaligarh Refinery.
Answer:
(d) Numaligarh Refinery.

64. CIPLA was founded as “The Chemical, Industrial and Pharmaceutical Laboratories” in 1935 by _________.
(a) Y.K Hamied
(b) Khwaja Abdul Hamied
(c) Umang Vohra
(d) Kedar Upadhey
Answer:
(b) Khwaja Abdul Hamied

65. Who is the Chief Financial officer of CIPLA?
(a) Y.K. Hamied
(b) Khwaja Abdul Hamied
(c) Umang Vohra
(d) Kedar Upadhey
Answer:
(d) Kedar Upadhey

66. _________ is the present Chairman of CIPLA?
(a) Y.K. Hamied
(b) Khwaja Abdul Hamied
(c) Umang Vohra
(d) Kedar Upadhey
Answer:
(a) Y.K. Hamied

67. Which Industrial Category does “CIPLA” come under?
(a) Pharmaceuticals & Drugs
(b) Media
(c) Software
(d) FMCG
Answer:
(a) Pharmaceuticals & Drugs

68. Which pharmaceutical company has the slogan ‘caring for life’?
(a) Dr. Reddy’s
(b) Lupin Ltd.
(c) Cipla Ltd.
(d) Sun Pharmaceutical Industries Ltd.
Answer:
(c) Cipla Ltd.

69. Which of the following is a wholly owned subsidiary of CIPLA?
(a) Medical Smart Private Limited
(b) Meditab specialities Private Lim-ited
(c) Medical Fluticasone Propionate Ltd.
(d) Meditab Escitalopram Ltd.
Answer:
(b) Meditab specialities Private Lim-ited

70. CIPLA has developed goods positive image by providing Support to _________ patients by introducing drugs at low cost.
(a) Depression
(b) Diabetic
(c) Cancer
(d) HIV
Answer:
(c) Cancer

71. In relation to pharmaceuticals business, API Stands for _________.
(a) Active Pharmaceutical Ingredi-ents
(b) Action Pharma Integral
(c) Automatic Pharma Integral
(d) None of the above
Answer:
(a) Active Pharmaceutical Ingredients

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

72. Which of the following is State owned company _________.
(a) HDFC Company
(b) Coal India Limited
(c) GOI Company
(d) Cipla Company
Answer:
(b) Coal India Limited

73. _________ is the largest Coal producer Company in the world.
(a) Coal India Ltd.
(b) US Coal Mining Ltd.
(c) Spice Coal Ltd.
(d) Universal Mining Ltd.
Answer:
(a) Coal India Ltd.

74. Coal India Ltd. was conferred the “Maharatha Status” by the Union Government in _________.
(a) April 2010
(b) October 2010
(c) April 2011
(d) October 2011
Answer:
(c) April 2011

75. The Headquarters of Coal India Limited is in _________.
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Bihar
Answer:
(b) Kolkata

76. Who is the present head (CMD) of Coal India Limited?
(a) Anil Kumar Jha
(b) Pradeep Kumar Jha
(c) ChandreshJha
(d) SujitJha
Answer:
(a) Anil Kumar Jha

77. _________ is the Chief Financial officer of Coal India Limited.
(a) Anil Kumar Jha
(b) Chandan Kumar Dey
(c) Chief Minister of Industries and Trade
(d) None of these
Answer:
(b) Chandan Kumar Dey

78. The Coal India Ltd. is owned by the Government of India and the operations of the company are controlled through:
(a) Ministry of Coal
(b) Ministry of Industry
(c) Group of Ministers
(d) Consortium of administration
Answer:
(a) Ministry of Coal

79. When was Coal India Limited incorporated?
(a) 1948
(b) 1951
(c) 1975
(d) 1981
Answer:
(c) 1975

80. Which one of the following wholly owned subsidiary of Coal India Limited provides exploration, planning and technical support to other production subsidiary companies?
(a) Central Coalfields Limited
(b) Central Mine Planning and Decision Institute Limited
(c) Northern Coal field Limited
(d) Bharat Coking Coal Limited.
Answer:
(b) Central Mine Planning and Decision Institute Limited

81. Which of the following is a Subsidiary of Coal India Limited?
(a) Bharat Coking Coal Limited
(b) Control Mine Planning & Decision Institute Limited
(c) South-Eastern Coalfields Limited’s
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

82. In total, there are _________ wholly owned subsidiaries of Coal India Limited?
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight
Answer:
(d) Eight

83. In April, 2010, Coal India Limited has entered into a Joint Venture (50 : 50) with _________ for acquisition of Coal blocks in India & aboard.
(a) Coal fields Limited
(b) NTPC Ltd.
(c) NMDC Ltd.
(d) Delhi Transco Limited
Answer:
(b) NTPC Ltd.

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

84. The Coal India Limited has _________ production subsidiaries and _________ planning & technical Support Subsidiary.
(a) Seven, One
(b) Five, One
(c) Three, Two
(d) Five, Three
Answer:
(a) Seven, One

85. The first recognized brand of Dr. Reddy’s Lab Ltd. was _________.
(a) Omez
(b) Norilet
(c) Stamlo
(d) Razo
Answer:
(b) Norilet

86. Who is the current Chief Financial officer of Dr. Reddy’s Lab?
(a) G.V. Prasad
(b) Kallam Satish Reddy
(c) Bala Reddy
(d) Saumen Chakraborty
Answer:
(b) Kallam Satish Reddy

87. In 1999, the company Dr. Reddy’s Laboratories Ltd. acquired _________ to strengthen its Indian Manufacturing operations.
(a) American Remedies Ltd.
(b) Japan Remedies Ltd.
(c) Indian Remedies Ltd.
(d) Overseas Remedies Ltd.
Answer:
(a) American Remedies Ltd.

88. The headquarter of Dr. Reddy’s Laboratories Ltd. is situated in:
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Delhi
(d) Mumbai
Answer:
(a) Hyderabad

89. Dr. Reddy’s Lab was originally launched in _________ producing Active Pharmaceutical ingredients.
(a) 1980
(b) 1982
(c) 1984
(d) 1986
Answer:
(c) 1984

90. Who is the chairman of Dr. Reddy’s Lab. Ltd.
(a) Kallam Satish Reddy
(b) G.V. Prasad
(c) Saumen Chakraborty
(d) None of these
Answer:
(a) Kallam Satish Reddy

91. Which one of the following pharmaceutical company does not fall in first three positions of pharmaceutical company in India?
(a) Ranbaxy Ltd.
(b) Glaxo (India) Ltd.
(c) Reddy’s Lab. Ltd.
(d) Mankind
Answer:
(d) Mankind

92. Gail (Indian) Ltd. is owned by _________.
(a) Central Government
(b) Ambani Group
(c) Shah Group
(d) Ministry of Petroleum & Natural Gas.
Answer:
(d) Ministry of Petroleum & Natural Gas.

93. GAIL (INDIA) Ltd. was formerly known as _________.
(a) Gas Authority India Ltd.
(b) Gas GAIL Ltd.
(c) Natural Gas (India) Ltd.
(d) None of these
Answer:
(a) Gas Authority India Ltd.

94. GAIL has 22.5% stake in the Company “Avantika Gas Limited”. It is a joint venture of GAIL with _________.
(a) HPCL
(b) BPCL
(c) IOCL
(d) NTPC
Answer:
(a) HPCL

95. Which of the following is a subsidiary of Gail India Limited?
(a) Central Coalfields Limited
(b) Mahanadi Coalfields Limited
(c) Western Coalfields Limited
(d) Brahmaputra Cracker and Poly-mer Limited
Answer:
(d) Brahmaputra Cracker and Poly-mer Limited

96. Which gas company owns India’s largest pipeline network?
(a) GAIL (India) Ltd.
(b) Bharat Petroleum Corporation Ltd.
(c) Reliance Industries Ltd.
(d) ONGC
Answer:
(a) GAIL (India) Ltd.

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

97. Which of the following is India’s principal gas transmission and marketing Company?
(a) GAIL (India) Ltd.
(b) HPCL
(c) NTPC
(d) BPCL
Answer:
(a) GAIL (India) Ltd.

98. GAIL was conferred with the “Maharatna” starts in _________ by the Government of India.
(a) February, 2011
(b) April, 2011
(c) February, 2013
(d) April, 2013
Answer:
(c) February, 2013

99. GAIL (India) Ltd. has more than _________ market share in both gas transmission and marketing.
(a) 50%
(b) 60%
(c) 70%
(d) 85%
Answer:
(c) 70%

100. GAIL (India) Ltd. has the pride to operate one of the world’s largest exclusive LPG pipeline in the country from Jamnagar (Gujarat) to _________.
(a) Mumbai in Maharashtra
(b) Nasik in Maharashtra
(c) Sarai Kale Khan in Delhi
(d) Loni in Uttar Pradesh
Answer:
(d) Loni in Uttar Pradesh

101. Who is the present chairman of HDFC bank?
(a) Deepak S Parekh
(b) M.K. Sharma
(c) Sanjiv Singh
(d) Chandan Kumar Dey
Answer:
(a) Deepak S Parekh

102. Which Bank provides the digital service PayZapp?
(a) Axis Bank Limited
(b) HDFC Bank Limited
(c) ICICI Bank Limited
(d) SBI
Answer:
(b) HDFC Bank Limited

103. HDFC Bank was incorporated in the year _________.
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1994
(d) 1995
Answer:
(c) 1994

104. The mission of which Bank is “To be a world class Bank”?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Kotak Mahindra Bank.
Answer:
(b) HDFC Bank

105. The equity Shares of HDFC Bank are listed in:
(a) Bombay Stock Exchange
(b) National Stock Exchange of India
(c) Both (a) & (b)
(d) Neither (a) or (b)
Answer:
(c) Both (a) & (b)

106. Which of the following is digital offering of HDFC Bank?
(a) SME Bank
(b) Watch Banking
(c) Digital Wallet
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

107. Who is the Chief Financial officer of HDFC Bank?
(a) Deepak S. Parekh
(b) Aditya Puri
(c) Sashidhar Jagdishan
(d) Sudhir Purkayastha
Answer:
(c) Sashidhar Jagdishan

108. _________ Bank is the first of its kind to receive an in-principle approval from the RBI for the establishment of a bank in the private sector.
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
Answer:
(d) HDFC Bank

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

109. In 2008, HDFC Bank acquired _________.
(a) Centurion Bank
(b) Times Bank
(c) Laxmi Bank
(d) Bank of India
Answer:
(a) Centurion Bank

110. Who is the present MD & CEO of ICICI Bank
(a) Shika Sharma
(b) M.K. Sharma
(c) Sandeep Bakshi
(d) Chanda Kochhar
Answer:
(c) Sandeep Bakshi

111. ICICI Bank was originally pro-moted in _________ by ICICI Limited, an Indian Financial institution.
(a) 1991
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1996
Answer:
(b) 1994

112. The equity shares of ICICI Bank are listed in :
(a) Bombay Stock Exchange
(b) National Stock Exchange
(c) Both (a) & (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Answer:
(c) Both (a) & (b)

113. Who is the present chairman of ICICI Bank Limited?
(a) Chanda Kochhar
(b) Rakesh Jha
(c) Girish Chandra Chaturvedi
(d) M.K. Sharma
Answer:
(c) Girish Chandra Chaturvedi

114. The UK Subsidiary of ICICI Bank has established branches in _________.
(a) Belgium
(b) Germany
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) & (b)

115. The mission of which bank is “to be a major global bank”.
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) SBI Bank
Answer:
(b) ICICI Bank

116. The headquarter of Indian Oil Corporation Ltd. is in _________.
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Jamnagar
Answer:
(c) New Delhi

117. What was the initial name of “Indian Oil Corporation Ltd”?
(a) Indian Oil Company
(b) Indian Refineries Ltd.
(c) Oil India Limited
(d) Bharat Oil Company
Answer:
(a) Indian Oil Company

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

118. Which of the following is the leading energy brand of Indian Oil Corporation Ltd?
(a) XTRA-Premium Petrol
(b) XTRA-Mile Diesel
(c) Propel Petrochemical
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

119. Which of the following foreign subsidiaries of Indian oil Corporation Limited is engaged in “Exploration and Production”?
(a) Ind Oil Global B.V., Netherlands
(b) IOC Sweden AB, Sweden
(c) Lanka IOC PLC, Sri Lanka
(d) Indian Oil (Mauritius) Ltd., Mauritius.
Answer:
(a) Ind Oil Global B.V., Netherlands

120. Which company in India has the ownership of super brand “Servo Lubricants”?
(a) Indian oil Corporation Ltd.
(b) BPCL
(c) ONGC
(d) HPCL
Answer:
(a) Indian oil Corporation Ltd.

121. Indane LPG is the product of which corporation in India?
(a) IOCL
(b) NTPC
(c) ONGC
(d) PGCIL
Answer:
(a) IOCL

122. Which of the following is not a subsidiary of Indian Oil Corporation Ltd.
(a) Indian Catalyst Private Ltd.
(b) Brahmaputra Cracker and Poly-mer Ltd.
(c) Chennai Petroleum Ltd.
(d) None of the above
Answer:
(b) Brahmaputra Cracker and Poly-mer Ltd.

123. Indian Oil Corporation was incorporated in _________ as Indian Oil Company:
(a) 1948
(b) 1951
(c) 1959
(d) 1960
Answer:
(c) 1959

124. Who is the Chairman (CMD) of Indian Oil Corporation Ltd?
(a) A.K. Sharma
(b) Sanjiv Singh
(c) Bhuvan Chandra Tripathi
(d) Subir Purkayastha
Answer:
(c) Bhuvan Chandra Tripathi

125. At present, the headquarter of Infosys is in _________.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) Mumbai
(d) Kolkata
Answer:
(a) Bengaluru

126. Infosys Ltd. is an Indian multinational corporation that provides:
(a) Business Consulting
(b) Information Technology
(c) Outsourcing Services
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

127. Infosys Ltd. employs approximately _________ people.
(a) 20,000
(b) 50,000
(c) 1,00,000
(d) 2,00,000
Answer:
(d) 2,00,000

128. Infosys Ltd. was founded in 1981 by _________ engineers.
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Answer:
(d) 7

129. Which of the following was not founder member of Infosys Ltd?
(a) N.R. Narayana Murthy
(b) Nandan Nilekani
(c) AshokArora
(d) Jayesh Sanghrajka
Answer:
(d) Jayesh Sanghrajka

130. After incorporation of “Infosys Consultants Pvt. Ltd.” the company signed its first client _________ in New York City.
(a) Data Basics Corporation
(b) Data Analytics Corporation
(c) Universal Corporation
(d) None of these
Answer:
(a) Data Basics Corporation

131. In March 2015, Infosys acquired _________ , a leading provider of automation technology for large scale enterprise software management.
(a) Panayalnc.
(b) Skava Inc.
(c) Digital Solution Inc.
(d) None of these.
Answer:
(a) Panayalnc.

132. What is the Global banking platform by Edge Verve systems (Infosys) called?
(a) Mana
(b) Finacle
(c) Skava
(d) Panaya Cloud Suite
Answer:
(b) Finacle

133. Which of the following is not related to ITC Limited?
(a) Kolkata
(b) 1910
(c) Yogesh Chander Deveshwar
(d) Vishal Sikha
Answer:
(d) Vishal Sikha

134. Who is Chairman of Infosys?
(a) K.V. Kamanth
(b) Nandan Nilakeni
(c) Sudha Murthy
(d) Vishal Sikha
Answer:
(b) Nandan Nilakeni

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

135. In 1983, Infosys Ltd. relocated its corporate headquarters from _________ to _________.
(a) Pune to Bengaluru
(b) Bengaluru to Pune
(c) Delhi to Bengaluru
(d) Mumbai to Bengaluru
Answer:
(a) Pune to Bengaluru

136. Infosys Technologies Limited becomes a public limited Company in _________.
(a) Jan.1991
(b) June 1991
(c) Jan. 1992
(d) June 1992
Answer:
(d) June 1992

137. _________ is the product of Infosys, which is a Universal banking Solution with various modules for retail and corporate banking.
(a) Finacle
(b) Temenos
(c) Flexcube
(d) ODIN
Answer:
(a) Finacle

138. Which of the following is the product of Infosys Ltd?
(a) Mana
(b) Skava
(c) Finacle
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

139. Infosys Ltd. was incorporated in the year _________.
(a) 1975
(b) 1979
(c) 1981
(d) 1985
Answer:
(c) 1981

140. Infosys Ltd. was incorporated in 1981 as _________.
(a) Infosys Consultants Pvt. Ltd.
(b) Infosys Technologies Pvt. Ltd.
(c) Infosys Technologies Ltd.
(d) Imperial Consultants Pvt. Ltd.
Answer:
(a) Infosys Consultants Pvt. Ltd.

141. Where are the Headquarters of ITC Limited?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Bengaluru
Answer:
(a) Kolkata

142. By what name are the Education and Stationary products by ITC known in India?
(a) Camel
(b) Apsara
(c) Natraj
(d) Classmate
Answer:
(d) Classmate

143. _________ is the current chief Financial officer of ITC Limited.
(a) Yogesh Chander
(b) Sanjiv Puri
(c) Rajiv Tandon
(d) A.K. Sharma
Answer:
(c) Rajiv Tandon

144. ITC was established in the year _________.
(a) 1910
(b) 1942
(c) 1946
(d) 1948
Answer:
(a) 1910

145. ITC was established as a private Company. In _________, it was Converted into a public limited Company.
(a) 1946
(b) 1950
(c) 1954
(d) 1965
Answer:
(c) 1954

146. In 1974, _________ was renamed as ITC Limited.
(a) Imperial Tobacco Company Limited
(b) Imperial Tobacco Company of India Ltd.
(c) Indian Tobacco Company Limited
(d) Integral Tobacco Company Limited.
Answer:
(a) Imperial Tobacco Company Limited

147. Which of the following is not the Core Values of the ITC Limited?
(a) Respect for people
(b) Excellence and innovation
(c) Trusteeship
(d) Good Food habits
Answer:
(d) Good Food habits

148. Which of the following is not the ITC brand of cigarettes and Cigars?
(a) Gold Flake
(b) John Player
(c) Navy Cut
(d) Red and White
Answer:
(d) Red and White

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

149. Which of the following is not the Brand of ITC?
(a) Aashirvaad
(b) Sunfeast and Yippee
(c) Bingo
(d) Maggi
Answer:
(d) Maggi

150. Which brand of Agarbatti is produced by ITC?
(a) Mangaldeep
(b) Cycle
(c) Hari-darshan
(d) Archna
Answer:
(a) Mangaldeep

151. _________ is the stationary brand owned by ITC Limited.
(a) Camel
(b) Neelgagan
(c) Bittoo
(d) Paper Kraft
Answer:
(d) Paper Kraft

152. Where are the headquarters of L&T?
(a) Bengaluru
(b) Delhi
(c) Mumbai
(d) Chennai
Answer:
(c) Mumbai

153. L&TLtd. wasfoundedin 1938 by _________ engineers taking refuge in India.
(a) Two Danish
(b) Three Danish
(c) Two British
(d) Three British
Answer:
(a) Two Danish

154. L&T has over _________ Subsidiary and _________ associate Companies.
(a) 130, 15
(b) 100, 10
(c) 80,6
(d) None of these
Answer:
(a) 130, 15

155. _________ is the current chairman of L & T Ltd.
(a) Shankar Raman
(b) S.N. Subrahmanyan
(c) Anil Manibhai Naik
(d) None of these
Answer:
(c) Anil Manibhai Naik

156. Who is the Chief Financial offer of Larsen & Toubro Ltd.
(a) Shankar Raman
(b) S.N. Subrahmanyan
(c) Anil Manibhai Naik
(d) None of these
Answer:
(a) Shankar Raman

157. In which of the following Segment, L & T InfoTech works?
(a) IT Consulting & Digital Solution
(b) Information needs of Banking Sector.
(c) Shipbuilding
(d) Hydraulics.
Answer:
(a) IT Consulting & Digital Solution

158. The manufacturing foot prints of Larsen & Toubro Ltd. extends a cross _________ Countries in addition to India.
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight
Answer:
(d) Eight

159. NTPC Ltd. belongs to _________ group.
(a) Government of India
(b) Ambani group
(c) Adani Group
(d) None of these
Answer:
(a) Government of India

160. NTPC fulfils _________ of India’s electricity needs.
(a) One Half
(b) One Third
(c) One Fourth
(d) One Fifth
Answer:
(c) One Fourth

161. NTPC was founded in _________ to accelerate power development in India.
(a) 1951
(b) 1965
(c) 1971
(d) 1975
Answer:
(d) 1975

162. NTPC started work on its first thermal power projects in 1976 at _________
(a) Shaktinagar
(b) Delhi
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
Answer:
(a) Shaktinagar

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

163. NTPC becomes a ‘Maharana’ Company in _________.
(a) April 2009
(b) Oct. 2009
(c) May 2010
(d) Oct. 2010
Answer:
(c) May 2010

164. Which of the following is not a subsidiary of NTPC?
(a) Kanti Bijlee Utpadan Nigam Limited
(b) Patratu Vidyut Utpadan Nigam Limited
(c) Bhartiya Rail Bijlee Company Limited
(d) Kalinga Bidyut Prasaran Nigam Private Limited
Answer:
(d) Kalinga Bidyut Prasaran Nigam Private Limited

165. Which of the following is incorrect:
(a) ONGC is all exploration company.
(b) Incorporated in 1956.
(c) Its headquarters is Ahmedabad
(d) None of these.
Answer:
(c) Its headquarters is Ahmedabad

166. The headquarters of NTPC Ltd. is in _________.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Uttarakhand
(d) Kolkata
Answer:
(a) New Delhi

167. _________ is present head (CMD) of Oil and Natural Gas Corporation Limited.
(a) Sudhir Arya
(b) Shashi Shankar
(c) Subhash Kumar
(d) Gurdeep Singh
Answer:
(b) Shashi Shankar

168. ONGC is a Public Sector Undertaking of the Government of India, Under the administrative Control of:
(a) Central Government
(b) Ministry of Petroleum & National Gas
(c) State Government
(d) Company itself
Answer:
(a) Central Government

169. _________ is the India’s largest oil and gas exploration and production Company.
(a) ONGC
(b) NTPC
(c) BPCL
(d) Hindustan Petroleum
Answer:
(a) ONGC

170. ONGC was founded in _________ by Government of India.
(a) 1948
(b) 1951
(c) 1956
(d) 1965
Answer:
(c) 1956

171. ONGC Supplies _________ to major Indian oil and gas refining and marketing Companies.
(a) Crude Oil
(b) Natural Gas
(c) Value added products
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

172. In the last 50 years, ONGC has discovered _________ of the 7 Commercially providing Indian Basins.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer:
(d) 6

173. Who is the CMD of Power Grid Corporation of India Ltd.?
(a) I.S. Jha
(b) K Sreekant
(c) Vishal Sikka
(d) M. D. Ranganath
Answer:
(a) I.S. Jha

174. Power System Operation Corporation Limited (POSOCO) is a subsidiary of:
(a) IOCL
(b) NTPC
(c) ONGC
(d) PGCIL
Answer:
(d) PGCIL

175. Power Grid Corporation of India was incorporated in _________ under the Companies Act, 1956, as a public limited Company, wholly owned by the Government of India.
(a) 1971
(b) 1981
(c) 1985
(d) 1989
Answer:
(d) 1989

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

176. What was the original name of Power Grid Corporation Ltd.?
(a) National Power Transmission Corporation Limited.
(b) National Power Grid Ltd.
(c) Bharat Power Grid Ltd.
(d) Power Transmission Ltd.
Answer:
(a) National Power Transmission Corporation Limited.

177. The headquarter of Power Grid Corporation is in _________.
(a) Gurugram
(b) Faridabad
(c) Delhi
(d) Palwal
Answer:
(a) Gurugram

178. Power Grid Corporation of India Limited transmits about _________ of the total power generated in India on its transmission network.
(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 60%
Answer:
(c) 50%

179. “POWERTEL” is the telecom Company Owned by _________.
(a) Airtel
(b) Beetal
(c) Power Grid
(d) None of these
Answer:
(b) Beetal

180. When was Reliance Industries Ltd. incorporated?
(a) 1965
(b) 1966
(c) 1978
(d) 1959
Answer:
(b) 1966

181. The major textile brand ‘Vimal’ was introduced in which year?
(a) 1975
(b) 1965
(c) 1985
(d) 1986
Answer:
(a) 1975

182. Who is the current head (CMD & CEO) of Reliance Industries Limited?
(a) Mukesh Ambani
(b) Neeta Ambani
(c) Anil Ambani
(d) Tina Ambani
Answer:
(a) Mukesh Ambani

183. The headquarter of Reliance Industries Ltd. is in _________.
(a) Mumbai
(b) Gujarat
(c) Delhi
(d) Pune
Answer:
(a) Mumbai

184. Reliance Industries was founded by _________ in 1960’s as Reliance Commercial Corporation.
(a) Dhirubhai Hirachand Ambani
(b) Champaklal Damani
(c) Both (a) &(b)
(d) None of the above
Answer:
(c) Both (a) &(b)

185. Reliance Industries Ltd. has _________ Subsidiary Companies and _________ Associate Companies.
(a) 75,3
(b) 81, 10
(c) 75, 10
(d) 81,3
Answer:
(b) 81, 10

186. What percentage of Reliance Industries Limited is held by public shareholders?
(a) 4896
(b) 4996
(c) 5196
(d) 5296
Answer:
(a) 4896

187. As a part of Petrochemical business, which of the following brand is owned by Reliance Petrochemicals?
(a) Recron
(b) Relpet
(c) Relab
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

188. Which of the following brand does not belongs to Reliance group?
(a) Viacom 18
(b) ETV Network
(c) Colors TV
(d) SAB TV
Answer:
(d) SAB TV

189. SBI was formerly known as:
(a) Bank of Madras
(b) Bank of Calcutta
(c) Imperial Bank
(d) Indian Bank
Answer:
(c) Imperial Bank

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

190. ‘My customer First’ is the Vision of which Bank?
(a) SBI
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) Bank of Baroda
Answer:
(a) SBI

191. SBI Bank has following characteristics:
(a) It was incorporated in 1806.
(b) 5 associate banks and Bhartiya Mahila Bank were merged with State Bank of India with effect from 1 April, 2017.
(c) It has 14 subsidiaries.
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

192. Which of the following is the Subsidiary of SBI?
(a) SBI Sri Lanka
(b) Indo – Nigerian Merchant Bank
(c) Commercial Bank of India, Mos¬cow
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

193. In which year, the Government took over the Stake (in SBI) held by the Reserve Bank of India?
(a) 2001
(b) 2005
(c) 2007
(d) 2008
Answer:
(d) 2008

194. Imperial Bank of India was formed by the merger of Banks:
I. Bank of Madras n. Bank of Calcutta
III. Bank of Bombay
IV. Bank of Delhi
(a) I & II
(b) I, II & III
(c) I, III & IV
(d) II, III & IV
Answer:
(b) I, II & III

195. _________ is the present head (CMD) of State Bank of India.
(a) Rajnish Kumar
(b) Prashant Kumar
(c) Sandeep Bakshi
(d) Rakesh Jha
Answer:
(a) Rajnish Kumar

196. The State Bank of India was incorporated in British India as “the Imperial Bank of India” in the year _________.
(a) 1806
(b) 1857
(c) 1906
(d) 1940
Answer:
(a) 1806

197. State Bank of India is a banking BEHEMOTH and has _________ market share in deposits and loans among Indian Commercial banks.
(a) 15%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 30%
Answer:
(b) 20%

198. Consider the following segments:
I. Personal Banking
II. NRI Services
III. Agriculture
IV. International Corporate
V. SME
VI. Group Companies
VII. Government Business Vm. Interest Rate Services.
SBI’s major products and services are related with segments:
(a) I to IV
(b) I to VI
(c) ItoVH
(d) All from I to VIII
Answer:
(d) All from I to VIII

199. The headquarter of Tata Sons Private Limited is in _________.
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Gujarat
(d) Pune
Answer:
(b) Mumbai

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

200. _________ is the chief Operating Officer of Tata Sons Private Limited.
(a) Ratan Tata
(b) Bhai Mistry
(c) Natrajan Chandra Sekaran
(d) Eruch Noshir Kapadia
Answer:
(d) Eruch Noshir Kapadia

201. Which of following is true about Tata Sons Private Limited?
(a) It is conglomerate holding Com-pany of the Tata Group.
(b) If holds the buck of shareholding of Tata group Companies.
(c) Its Chairman is traditionally the chairman of the Group.
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

202. What are the core values of Tata group?
(a) Pioneering and Excellence
(b) Integrity and Unity
(c) Responsibility
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

203. There are _________ publiclisted Tata Enterprises:
(a) 25
(b) 29
(c) 41
(d) 54
Answer:
(b) 29

204. Which industrial category does Wipro Ltd. come under?
(a) Pharmaceuticals & Drugs
(b) Diversified
(c) Media
(d) IT Software
Answer:
(d) IT Software

205. Who founded Wipro Ltd.
(a) Azim Premji
(b) Mohamed Premji
(c) Sam Watson
(d) Steve Jobs.
Answer:
(b) Mohamed Premji

206. WIPRO was incorporated in _________.
(a) 1919
(b) 1939
(c) 1945
(d) 1951
Answer:
(c) 1945

207. _________ is the present Chief Financial officer of WIPRO Limited.
(a) Azim Premji
(b) Mohamed Premji
(c) Jatin Dalai
(d) Abidali Neemuchwala
Answer:
(c) Jatin Dalai

208. Initially, WIPRO Ltd. was the manufacturer of certain items under the trade names of:
(a) Kisan and Kwality
(b) Sunflower and Camel
(c) Kisan, Sunflower & Camel
(d) Kwality, Kisan, Sunflower and Camel.
Answer:
(c) Kisan, Sunflower & Camel

209. Which of the following is a part of Wipro group of Companies?
(a) Western Indian Products Ltd.
(b) WIPRO Consumer Care & light-ing
(c) GE Medical Systems
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

210. In which year, WIPRO entered in the IT domain?
(a) 1945
(b) 1951
(c) 1980
(d) 1982
Answer:
(c) 1980

211. In _________, the name of WIPRO Products Limited was Changed to Wipro Limited.
(a) 1945
(b) 1951
(c) 1980
(d) 1982
Answer:
(d) 1982

212. WIPRO is the abbreviation of _________.
(a) Western India Palm Refined Oil Limited.
(b) West Indo Principle Republic Organisation
(c) Whirlpool Integrated Public Re-search Organisation
(d) None of these
Answer:
(a) Western India Palm Refined Oil Limited.

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

213. WIPRO Champions optimized utilization of _________.
(a) Natural Resources
(b) Capital
(c) Talent
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

214. At present, the headquarters of WIPRO Ltd. is in _________.
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Bengaluru
(d) Chennai
Answer:
(c) Bengaluru

215. Deutsche Bank was founded in Berlin in which year?
(a) 1970
(b) 1870
(c) 1890
(d) 1980
Answer:
(b) 1870

216. The Headquarters of Deutsche Bank is in:
(a) US
(b) Germany
(c) India
(d) Switzerland
Answer:
(b) Germany

217. _________ is the chairman of Deutsche Bank.
(a) Paul Achleitner
(b) Christian Sewing
(c) James Von Moitke
(d) Stephen Squeri
Answer:
(a) Paul Achleitner

218. Deutsche Bank is a _________ Bank.
(a) German
(b) American
(c) British
(d) Indian
Answer:
(a) German

219. Who was the founder of Deutsche Bank?
(a) Georg Siemens
(b) Adelbert Delbruck
(c) L. Bamberger
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

220. Deutsche Bank is a fully integrated financial services provider to Indian _________ clients.
(a) Corporate
(b) Institutional
(c) Individual
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

221. In 2009, Deutsche Bank was the largest foreign exchange dealer in the world with a market share of _________.
(a) 15%
(b) 21%
(c) 42%
(d) 67%
Answer:
(b) 21%

222. Deutsche Bank established its first branch in India in _________.
(a) 1914
(b) 1951
(c) 1980
(d) 1985
Answer:
(c) 1980

223. American Express was stated in _________ in New York.
(a) 1850
(b) 1872
(c) 1880
(d) 1892
Answer:
(a) 1850

224. What was the initial business of American Express?
(a) Express Mail Services
(b) Financial Advisors
(c) Publishing
(d) Individual Banking.
Answer:
(a) Express Mail Services

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

225. The vision of _________ is “To be a leading provider of payment solutions worldwide”.
(a) Deutsche Bank
(b) Financial Express
(c) American Express
(d) Global Trust Bank
Answer:
(c) American Express

226. American Express was founded as a joint Stock Corporation by the merger of _________.
I. Wells & Company
II. Livingston, Fargo & Co.
III. Wells, Butterfield & Company.
(a) I & II
(b) I & III
(c) II & II
(d) I, II & III
Answer:
(d) I, II & III

227. In which city of US, the head quarter of American Express is situated?
(a) New York
(b) Loss Angles
(c) Chicago
(d) San Francisco
Answer:
(a) New York

228. American Express is the parent organisation of _________.
(a) American Express Travel Related Services
(b) The American Express Bank Ltd.
(c) American Express Financial Advi¬sors.
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

229. Which of the following Company handles accounting and financial processes for American Express’s business around the world?
(a) American Express (India) Private Ltd.
(b) American Express Private Ltd.
(c) American Express Globed Ltd.
(d) American Express Global Inc.
Answer:
(a) American Express (India) Private Ltd.

230. The Headquarter of Nestle is in _________.
(a) Vevey, Switzerland
(b) Basel, Switzerland
(c) Zurich, Switzerland
(d) Interlaken, Switzerland
Answer:
(a) Vevey, Switzerland

231. “Good food, Good life” is a tag line of:
(a) Wal-Mart
(b) Cipla Ltd.
(c) L.G.
(d) Nestle
Answer:
(d) Nestle

232. NESTLE is a beverage partner with which of the following companies?
(a) Coca-Cola India
(b) Pepsico India Holdings Pvt. Ltd.
(c) Red Bull India Pvt. Ltd
(d) Dabur India Ltd
Answer:
(a) Coca-Cola India

233. Nestle was founded in _________.
(a) 1850
(b) 1861
(c) 1866
(d) 1871
Answer:
(c) 1866

234. Nestle was founded by a Swiss Confectioner _________.
(a) Henri Nestle
(b) Charles Nestle
(c) George Nestle
(d) Roger Nestle
Answer:
(a) Henri Nestle

235. Nestle Came to India in _________.
(a) 1907
(b) 1911
(c) 1923
(d) 1935
Answer:
(c) 1923

236. Which of the following is not the product of Nestle?
(a) Bingo
(b) KitKat
(c) Milkmaid
(d) Carnation
Answer:
(a) Bingo

237. Which of the following is the Nestle’s Skin Health Product?
(a) Cetaphil Lotion
(b) Emarvel
(c) Mirvaso
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

238. The mission of which transnational company is ‘Good Food, Good Life’?
(a) Tata Group
(b) Reliance fresh
(c) Nestle
(d) Starbuck
Answer:
(c) Nestle

239. Nestle is a _________ transactional food and drink Company.
(a) American
(b) British
(c) Indian
(d) Swiss
Answer:
(d) Swiss

240. Nestle has a huge work force of _________ people across the world.
(a) 1,50,000
(b) 2,25,000
(c) 3,07,000
(d) 3,23,000
Answer:
(d) 3,23,000

241. Nestle has been the _________ food company in the world.
(a) Largest
(b) Second largest
(c) Third largest
(d) Eighth largest
Answer:
(a) Largest

242. Who is the present CEO of Microsoft Corporation?
(a) SatyaNadella
(b) Amy Hood
(c) Brian M. Krzanich
(d) Tim Cook
Answer:
(a) SatyaNadella

243. Which Company ranked 2nd on Forbes World’s Best Employer’s List 2018?
(a) American Express
(b) Walmart
(c) Microsoft
(d) Larsen & Toubro
Answer:
(c) Microsoft

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

244. When did Microsoft begin its business in India?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1995
(d) 1989
Answer:
(a) 1990

245. Microsoft was founded by _________.
(a) Bill Gates
(b) Paul Allen
(c) Both (a) & (b)
(d) Bills Gates & Satva Nadella
Answer:
(c) Both (a) & (b)

246. Who was the founder CEO of Microsoft?
(a) Bill Gates
(b) Paul Allen
(c) Satya Nadella
(d) John Thompson
Answer:
(b) Paul Allen

247. What is the Current Chairman of Microsoft corporation?
(a) Bill Gates
(b) Paul Allen
(c) Satya Nadella
(d) John Thompson
Answer:
(d) John Thompson

248. Which of the following is not the software product of Microsoft Corporation?
(a) Internet Explorer
(b) Chrome
(c) Edge Web browser
(d) Office Suite
Answer:
(b) Chrome

249. What is the mission of Microsoft Corporation?
(a) To empower every person and every organizations on the plant to achievement
(b) To lead in invention & informa-tion technology
(c) To become Global king in operating system
(d) To retain international presence and dominating position in Soft-ware industry
Answer:
(a) To empower every person and every organizations on the plant to achievement

250. In 2014, Microsoft acquired the mobile hardware division of _________.
(a) Nokia
(b) Samsung
(c) Ericsson
(d) Apple
Answer:
(a) Nokia

251. IBM is _________ multinational technology Company.
(a) American
(b) British
(c) Swiss
(d) Japanese
Answer:
(a) American

252. IBM was incorporated in the year _________.
(a) 1850
(b) 1901
(c) 1911
(d) 1915
Answer:
(c) 1911

253. Ginni Rometty is the _________ of IBM Corporation.
(a) Chairman
(b) President
(c) CEO
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

254. IBM is the abbreviation of _________
(a) International Business Machines
(b) international Business Model
(d international Broadcast Ma¬chines
(d) Integrated Business Machines.
Answer:
(a) International Business Machines

255. Which of the following is the Indian Subsidiary of IBM?
(a) IBM India Limited
(b) IBM India Private Limited
(c) IBM Corporation (India) Limited
(d) None of these
Answer:
(b) IBM India Private Limited

256. The Managing Director of Indian Subsidiary of IBM is _________.
(a) James Kavanaugh
(b) Vanitha Narayanan
(c) Henry Roger
(d) None of these
Answer:
(b) Vanitha Narayanan

257. IBM entered India in _________ with a TATA Joint – venture.
(a) 1975
(b) 1981
(c) 1992
(d) 1995
Answer:
(c) 1992

258. IBM was originated in _________.
(a) 1911
(b) 1924
(c) 1935
(d) 1942
Answer:
(a) 1911

259. In 2009, IBM acquired _________.
(a) Sanovi Technologies
(b) Ravy Technologies
(c) Lombardi
(d) None of these
Answer:
(c) Lombardi

260. The Services Segments of IBM are :
(a) Technology Services
(b) Business Consulting and Industry Expertise
(c) Financing and Training and Skills
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

261. The Products Segments of IBM are :
(a) Analytics, Cloud & Cognitive
(b) Commerce, Internet of Things & Industry Solutions
(c) Mobile, Security & Social
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

262. IBM was originated in 1911 as :
(a) Computing Tabulating Recording Company
(b) Computing Business Machines.
(c) Coded Tabulating Company
(d) International Business Model Company
Answer:
(a) Computing Tabulating Recording Company

263. CTR was named as “International Business Machines” in _________.
(a) 1911
(b) 1920
(c) 1924
(d) 1934
Answer:
(c) 1924

264. What is Intel’s rank in the Fortune 500 Companies List 2018?
(a) 48th
(b) 46th
(c) 45th
(d) 38th
Answer:
(b) 46th

265. Intel’s core values are:
(a) Customer Orientation, Discipline, Risk Taking
(b) Hard work, Passion, Great place to work
(c) Quality, Quantity, Discipline
(d) None of these
Answer:
(a) Customer Orientation, Discipline, Risk Taking

266. Intel Corporation is _________ multinational Corporation and technology Company.
(a) American
(b) British
(c) Swiss
(d) Japanese
Answer:
(a) American

267. The headquarters of Intel Corporation is in _________.
(a) California
(b) New York
(c) Loss Angeles
(d) Chicago
Answer:
(a) California

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

268. Intel Corporation was founded by:
(a) Robert Noyce
(b) Gordon Moore
(c) Andrew Grove
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

269. The Intel’s name was conceived from the words:
(a) Integrated and Electronics
(b) Integrated and information
(c) Intelligent Group
(d) None of these
Answer:
(a) Integrated and Electronics

270. The headquarter of HP Inc. is in _________.
(a) California
(b) New York
(c) Alaska
(d) Loss Angeles
Answer:
(a) California

271. HP Incorporation was founded in _________.
(a) 1921
(b) 1928
(c) 1939
(d) 1945
Answer:
(c) 1939

272. HP Incorporation was founded by _________.
(a) William Bill Redington Hewlett
(b) David Dave Packard
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) & (b)

273. Hewlett-Packard is _________ multinational information technology Company.
(a) American
(b) British
(c) Swiss
(d) Japanese
Answer:
(a) American

274. HP Incorporation initially produced _________.
(a) Electronic Test Equipments
(b) Leather Shoes
(c) Inkjet Printers
(d) Software for Travel agencies.
Answer:
(a) Electronic Test Equipments

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

275. Which IT company acquired Beats Electronics in 2014?
(a) Microsoft Corporation
(b) Apple
(c) Intel Corporation
(d) IBM Corporation
Answer:
(b) Apple

276. Which of the following is a product of Apple Company.
(a) Macbook and Macbook pro
(b) I-pod & i-pad
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) & (b)

277. What was the initial name of Apple Inc.?
(a) Apple corporation
(b) Apple Computer Inc.
(c) Apple IT solutions
(d) Apple Mac Inc.
Answer:
(b) Apple Computer Inc.

278. Apple is _________ multinational technology Company.
(a) American
(b) British
(c) Swiss
(d) Japanese
Answer:
(a) American

279. Apple was found by _________.
(a) Steve Jobs
(b) Steve Wozniak
(c) Ronald Wayne
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

280. Apple was founded to _________.
(a) Develop & Sell personal Computers
(b) Develop & Sell Softwares
(c) Research the developments in electronics
(d) Focus on Consumer electronics
Answer:
(a) Develop & Sell personal Computers

281. Which of the following is the Brand name of phones in manufactured by Apple?
(a) i phone 7
(b) i phone 6S
(c) i phone SE
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

282. _________ & _________ are the world’s largest & Second largest mobile phone manufacturers by volume.
(a) Samsung, Apple
(b) Apple, Samsung
(c) Nokia, Apple
(d) Samsung, Nokia
Answer:
(a) Samsung, Apple

283. _________ is the world’s largest information technology Company by revenue.
(a) Apple
(b) Samsung
(c) HP
(d) Sony
Answer:
(a) Apple

284. _________ is the world’s largest technology Company by total assets.
(a) Apple
(b) Samsung
(c) HP
(d) Sony
Answer:
(a) Apple

285. Which company is ranked 1st on Fortune 500 Companies List 2018?
(a) Nestle
(b) Walmart
(c) IBM Corporation
(d) RIL
Answer:
(b) Walmart

286. Where are the headquarters of Wal-Mart?
(a) Arkansas, US
(b) California, US
(c) New York, US
(d) None of these
Answer:
(a) Arkansas, US

CA Foundation BCK Chapter 3 MCQ with Answers – Business Organizations

287. Who was the founder of Wal Mart?
(a) Sam Walton
(b) Brett Biggs
(c) Greg Penner
(d) Luca Maestri
Answer:
(a) Sam Walton

288. Wal-Mart is _________ production?
(a) Technology
(b) Financing
(c) Food
(d) Retailing
Answer:
(d) Retailing

289. Wal-Mart Slogan _________.
(a) Happy life, Good food
(b) Better food, Low cost
(c) Good food, Good life
(d) Save money, Live better
Answer:
(d) Save money, Live better

290. _________ is the Chief Financial Officer of Walmart.
(a) Greg Penner
(b) Doug McMillon
(c) Brett Biggs
(d) None of these
Answer:
(c) Brett Biggs

291. Wal-Mart opened its first store in Amritsar in _________.
(a) 2007
(b) 2008
(c) 2009
(d) 2010
Answer:
(c) 2009

292. _________ is the president of Walmart India.
(a) Brett Biggs
(b) Krishlyer
(c) Doug McMillon
(d) None of these
Answer:
(b) Krishlyer

293. Mr. Krish Iyer is _________ of Wal-Mart India.
(a) President
(b) CEO
(c) Both (a) & (b)
(d) None of the above
Answer:
(c) Both (a) & (b)

294. Walmart is _________ multinational retailing Corporation that opened a chain of hyper markets, departmental Stores, grocery Stores & online Store.
(a) American
(b) British
(c) Swiss
(d) None of these
Answer:
(a) American

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *