Appeal, Revision, Settlement, Penalties, Offences & Recovery of Tax – CS Executive Tax Laws MCQs

Students should practice Appeal, Revision, Settlement, Penalties, Offences & Recovery of Tax – CS Executive Tax Laws MCQ Questions with Answers based on the latest syllabus.

Appeal, Revision, Settlement, Penalties, Offences & Recovery of Tax – CS Executive Tax Laws MCQ Questions

Question 1.
An appeal against the order of Tribunal to the High Court shall be filed within
(A) 120 days from the date of order
(B) 180 days from the date of order
(C) 120 days from the date on which such order is received
(D) 180 days from the date of receipt of an order [Dec. 2014]
Answer:
(C) 120 days from the date on which such order is received

Question 2.
The time limit for revision by Commissioner of Income Tax (CIT) u/s 264 is
(A) 3 Months
(B) 6 Months
(C) One year
(D) Two years [June 2015]
Answer:
(C) One year

Question 3.
The maximum penalty leviable for failure to get accounts audited or to furnish report u/s 44AB is
(A) ₹ 75,000
(B) ₹ 1,00,000
(C) ₹ 1,50,000
(D) ₹ 3,00,000 [Dec. 2015]
Answer:
(C) ₹ 1,50,000

Question 4.
An order passed by the Commissioner (Appeals) should be communicated to
(A) Assessee
(B) CIT who has jurisdiction over the case
(C) Both the assessee and CIT
(D) The assessee through CIT [Dec. 2015]
Answer:
(C) Both the assessee and CIT

Question 5.
The order passed by the Assessing Officer when challenged before the Commissioner (Appeals) under section 246A, memorandum of appeal should be filed in
(A) Form No. 35
(B) Form No. 36
(C) Form No. 36A
(D) Form No. 38 [Dec. 2015]
Answer:
(A) Form No. 35

Question 6.
The Commissioner of Income-tax is empowered to revise the assessment order of the Assessing Officer when the same is erroneous and prejudicial to the interest of revenue.
Such power is vested in the Commissioner of Income-tax under
(A) Section 263
(B) Section 246C
(C) Section 264
(D) Sections 263 and 264 [Dec. 2015]
Answer:
(A) Section 263

Question 7.
The time limit for making revisional order under Section 263(2) and 263(3) is
(A) 6 months from the date of assessment
(B) 6 months from the date of order
(C) One year from the end of the financial year in which the order was passed
(D) None of the above [June 2016]
Answer:
(C) One year from the end of the financial year in which the order was passed

Question 8.
The order of revision passed by Commissioner u/s 264 is –
(A) Appealable before Commissioner (Appeals)
(B) Appealable before Appellate Tribunal
(C) Appealable before High Court
(D) Not appealable [Dec. 2016]
Answer:
(D) Not appealable

Question 9.
Dec. 2016: Any person who is aggrieved by the order passed by the Appellate Tribunal may make the appeal to High Court within
(A) 30 days
(B) 60 days
(C) 90 days
(D) 120 days
Answer:
(D) 120 days

Question 10.
Revision of an order which is prejudicial to the revenue is made under –
(A) Section 264
(B) Section 260
(C) Section 263
(D) Section 262 [Dec. 2016]
Answer:
(C) Section 263

Question 11.
Mr. Balwant received an assessment order passed under section 143(3) on 10.1.2020. He wants to prefer an appeal before C1T (Appeals) against the assessment order. The time limit for preferring appeal is……days from the date of receipt of the assessment order.
(A) 15
(B) 30
(C) 35
(D) 60 [June 2017]
Answer:
(B) 30

Question 12.
An assessment order under section 143(3) dated 15.9.2020 was served on the assessee on 25.9.2020. The Commissioner wants to make a revision of the order passed under section 143(3) by invoking section 263. The time limit for passing revision order under section 263 is:
(A) 31st March 2021
(B) 31st March 2022
(C) 31st March 2023
(D) 26th September 2024 [June 2017]
Answer:
(C) 31st March 2023

Question 13.
Mr. Bimal received an assessment order passed by the Assessing Officer on 10.1.2020. What is the time limit within which the appeal has to be filed to CIT (Appeals) in case the assessee wants to challenge the order of the Assessing Officer?
(A) 10 days after the receipt of the order
(B) 15 days after the receipt of the order
(C) 30 days after the date of order
(D) 30 days after the date of receipt [Dec. 2017]
Answer:
(D) 30 days after the date of receipt

Question 14.
An appeal against the order passed by the Assessing Officer u/s 143(3) read with section 148 can be filed by an aggrieved assessee before the:
(A) Additional Commissioner of Income Tax
(B) Commissioner of Income Tax
(C) IT
(D) Commissioner of Income Tax (Appeals) [June 2018]
Answer:
(D) Commissioner of Income Tax (Appeals)

Question 15.
The first appeal can be filed by:
(A) Department only
(B) Assessee only
(C) (A)or(B)
(D) None of the above [June 2018]
Answer:
(B) Assessee only

Question 16.
The Principal Commissioner of Income-tax is empowered to revise the assessment order of the Assessing Officer when the same is found to be erroneous and prejudicial to the interest of Revenue. Such power is vested in the Principal Commissioner of Income-tax u/s:
(A) 263
(B) 246C
(C) 264
(D) Both 263 and 264 [June 2018]
Answer:
(A) 263

Question 17.
The respondent is having the right to file a Memorandum of Cross Objections before the ITAT after receipt of the Memorandum of Appeal filed by the appellant. Such Memorandum of Cross Objections is to be filed by the respondent within a period of:
(A) 45 days
(B) 60 days
(C) 30 days
(D) 15 days [June 2018]
Answer:
(C) 30 days

Question 18.
Income-tax Appellate Tribunal cannot grant stay either under the original order or any other subsequent order in aggregate beyond the period of:
(A) 180 days
(B) 365 days
(C) 90 days
(D) 240 days [June 2018]
Answer:
(A) 180 days

Question 19.
An appeal from the order of ITAT lies before the High Court and the same is to be filed within the period of days from the date on which the order appealed against is received by the assessee or the CIT.
(A) 60
(B) 90
(C) 120
(D) 180 [June 2018]
Answer:
(C) 120

Question 20.
The time limit for filing an appeal by a person denying liability to deduct tax in respect of payments payable to non-resident or a foreign company as provided in section 249(2)(a) of the Income-tax Act, 1961 is within:
(A) 30 days from the date of payment of tax deducted at source to the credit of Central Government.
(B) 3 5 days from the date of payment of tax deducted at source to the credit of Central Government.
(C) 45 days from the date of payment of tax deducted at source to the credit of Central Government.
(D) 60 days from the date of payment of tax deducted at source to the credit of Central Government [Dec. 2018]
Answer:
(A) 30 days from the date of payment of tax deducted at source to the credit of Central Government.

Question 21.
An application for stay of demand to be filed before the Income Tax Appellate Tribunal (ITAT) has to be accompanied by a requisite fee of:
(A) ₹ 1,000
(B) ₹ 500
(C) ₹ 1,500
(D) ₹ 10,000 [Dec. 2018]
Answer:
(B) ₹ 500

Question 22.
The rationale behind the power of revision of orders prejudicial to the interest of revenue conferred on the Commissioner of Income Tax under Section 263 of Income-tax Act, 1961 is that:
(A) The order has not been made in accordance with any order, direction, or instruction issued by the Board under section 119
(B) The order passed is without inquiries or verification which should have been made
(C) The order is passed allowing any relief without inquiring into the claim
(D) The department has no right of appeal to the Commissioner (Appeals) against any order passed by the Assessing Officer [Dec. 2018]
Answer:
(C) The order is passed allowing any relief without inquiring into the claim

Question 23.
Income Tax Appellate Tribunal (ITAT) as per section 254(2A) may hear and decide any appeal within a period of:
(A) 1 year from the end of the financial year in which appeal is filed
(B) 2 years from the end of the financial year in which appeal is filed
(C) 3 years from the end of the financial year in which appeal is filed
(D) 4 years from the end of the financial year in which appeal is filed [June 2019]
Answer:
(D) 4 years from the end of the financial year in which appeal is filed

Question 24.
Appeal against the order of the Appellate Tribunal (ITAT) can be filed in High Court within days.
(A) 30 days from the date of order
(B) 60 days from the date of receipt of order by the assessee
(C) 120 days from the date of receipt of order by the assessee
(D) 180 days from the date of an order [June 2019]
Answer:
(C) 120 days from the date of receipt of order by the assessee

Question 25.
Revision order of the Commissioner of Income Tax passed under section 264 of the Income Tax Act, 1961 can be challenged by the assessee by filing an appeal to:
(A) Income Tax Appellate Tribunal (ITAT)
(B) High Court
(C) Commissioner Appeals
(D) Dispute Resolution Penal (DRP) [June 2019]
Answer:
(B) High Court

Question 26.
A taxpayer wants to prefer an appeal against the order of the Assessing Officer. He received the order dated 30th April 2020 on 5th May 2020. He must prefer an appeal before the CIT (Appeals) under section 246A of the Income Tax Act, 1961, within:
(A) 30 days from the date of order
(B) 30 days from the date of receipt of the order
(C) 60 days from the date of order
(D) 60 days from the date of receipt of an order [June 2019]
Answer:
(B) 30 days from the date of receipt of the order

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *